Διαφήμιση εκτός συνόρων - Google Grow Greek Tourism Online
Επεκτείνετε την επιχείρησή σας σε άλλες χώρες: ΕΝΟΤΗΤΑ 1/1

4. Διαφήμιση εκτός συνόρων

Προσθήκη στο πλάνο μου
αφαίρεση από το πλάνο μου
Κοινοποίηση:
Twitter
Facebook
LinkedIn

Τέλεια, είστε έτοιμοι.

Συνεχίζετε την εκπαίδευση με τα δωρεάν μαθήματα;

{[ ((lesson.showTranscript) ? 'ΑΠΟΚΡΥΨΗ' : 'ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥ') ]}

Γεια σας!

Αν σκοπεύετε να επεκταθείτε σε νέες αγορές, θα πρέπει να φτιάξετε ένα αποτελεσματικό πλάνο διαφήμισης.

Μπορεί οι πελάτες σε μια νέα αγορά, να σας βρουν μέσω οργανικών αποτελεσμάτων αναζήτησης ή ακόμα κι “από στόμα σε στόμα”. Ίσως όμως περάσουν μήνες ή και χρόνια για να συμβεί αυτό.
Επενδύοντας σε διαφήμιση κερδίζετε πολύτιμο χρόνο.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις διαφημίσεις αναζήτησης, τις διαφημίσεις προβολής και τις διαφημίσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πώς αυτές μπορούν να συνδυαστούν.

Ας επιστρέψουμε στο παράδειγμα της οικοτεχνίας με τα βαζάκια μαρμελάδας και τα γλυκά κουταλιού. Αν σκοπεύετε να επεκτείνετε την επιχείρησή σας στη Γερμανία, θα πρέπει να μεταφράσετε και να προσαρμόσετε το site σας στα γερμανικά, όπως είπαμε στο προηγούμενο βίντεο.

Έτσι, όταν οι χρήστες θα πληκτρολογούν “γλυκά από φρέσκα φρούτα” στα γερμανικά, θα εντοπίσουν το site σας και ίσως γίνουν πελάτες σας.

Αν, όμως, θέλετε η επιχείρησή σας να προβληθεί περισσότερο, η διαφήμιση είναι μια καλή ιδέα.

Μπορείτε λοιπόν να διαφημιστείτε στα αποτελέσματα αναζήτησης. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να έλθετε σε επαφή με χρήστες που εκείνη τη στιγμή αναζητούν γλυκά από φρέσκα φρούτα.

Μήπως κάνετε ήδη διαφήμιση αναζήτησης στην Ελλάδα; Tέλεια! Απλώς μεταφράστε τις λέξεις-κλειδιά και διασφαλίστε ότι και η σελίδα προορισμού που θα δουν οι χρήστες αφού κλικάρουν στη διαφήμισή σας, είναι κι αυτή μεταφρασμένη.

Αν αναρωτιέστε ποιες λέξεις-κλειδιά είναι οι καταλληλότερες για να χρησιμοποιήσετε σε κάθε νέα αγορά, τα Εργαλεία λέξεων-κλειδιών της Google ή του Bing θα σας δώσουν ένα σωρό πληροφορίες. Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς λέξεις κλειδιά, ποιο είναι το πιθανό κόστος τους και ποιος ο πιθανός ανταγωνισμός.

Τι γίνεται, όμως, με τους χρήστες που δεν πραγματοποιούν αναζήτηση για φράσεις όπως “γλυκά από φρέσκα φρούτα;” Όταν επεκτείνεστε σε μια νέα αγορά, είναι πιθανό να υπάρχουν πολλοί που δεν ξέρουν το προϊόν σας.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι διαφημίσεις προβολής και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δύο εξαιρετικοί τρόποι για να κάνετε το προϊόν σας γνωστό.

Θα μπορούσατε να αρχίσετε με διαφημίσεις εκεί που συχνάζουν δυνητικοί πελάτες σας.
Αν, λοιπόν, υπάρχει ένα δημοφιλές γερμανικό site για συνταγές γλυκών και γαστρονομικά νέα, αυτό το site είναι το καλύτερο σημείο για να προβάλλετε τις διαφημίσεις σας.

Yπάρχει μάλιστα ένα εργαλείο που λέγεται Google Display Planner και θα σας δώσει αναλυτικές πληροφορίες για το πού δαπανά το κοινό σας το χρόνο του, στο διαδίκτυο.

Και τι γίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Kάντε μια έρευνα σχετικά με το ποια είναι τα πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Γερμανία. Το Facebook, το Twitter ή κάποιο άλλο; Όλες αυτές οι πληροφορίες θα σας φανούν πολύ χρήσιμες στη στόχευση του κοινού σας.

Ας πούμε ότι έχετε συνδυάσει λίγο-πολύ όλα τα παραπάνω και έχετε αρχίσει να αποκτάτε τους πρώτους σας επισκέπτες. Το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιήσετε τη διαφήμισή σας για να χτίσετε μακροπρόθεσμες σχέσεις με τους πελάτες σας. Το email marketing είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε επαφή με τους πελάτες σας. Έτσι, θα τους ενημερώνετε για μια νέα γεύση μαρμελάδας ή ειδικές προσφορές από καιρό σε καιρό. Να θυμάστε όμως ότι κάθε χώρα μπορεί να έχει διαφορετική νομοθεσία σχετικά με το email μάρκετινγκ.

Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε και το re-marketing. Για παράδειγμα σας έχει συμβεί ποτέ, αφού επισκεφθείτε ένα site για ξενοδοχείο, μετά από μέρες και ενώ βρίσκεστε σε ένα site ενοικίασης αυτοκινήτου, να σας εμφανίζονται διαφημίσεις του ξενοδοχείου;

Aυτό είναι το remarketing.
Σας δίνει τη δυνατότητα να διαφημίζετε το site σας σε όσους το έχουν ήδη επισκεφθεί και ενδιαφέρονται για τα προϊόντα σας. Έτσι τους υπενθυμίζετε την παρουσία σας με στόχο να γίνουν πελάτες σας.

Καλύψαμε αρκετά θέματα και τώρα θα ανακεφαλαιώσουμε. Όταν ανοίγεστε σε μια νέα αγορά, πιθανόν οι πελάτες να μην γνωρίζουν ακόμα την επιχείρησή σας. Θα πρέπει, λοιπόν, να κάνετε λίγη διαφήμιση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλά διαφορετικά είδη διαφήμισης ταυτόχρονα, όπως διαφημίσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης, διαφημίσεις προβολής, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, email marketing και re-marketing.

Απόδοση επένδυσης (ROI)

Ένας υπολογισμός που χρησιμοποιούν οι διαφημιζόμενοι, για να προσδιορίσουν αν οι καμπάνιες μάρκετινγκ στο διαδίκτυο είναι επικερδείς. Ένας συνήθης τύπος που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της απόδοσης επένδυσης (ROI) είναι ο εξής: απόδοση επένδυσης = (κέρδος από επένδυση – κόστος επένδυσης) / κόστος επένδυσης. π.χ. "Οι πωλήσεις που προέρχονται από τις καμπάνιες διαφημίσεων προβολής έχουν σημειώσει θετική απόδοση επένδυσης (ROI) αυτό το τρίμηνο".

Αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων

Ο αριθμός των κλικ που κάνουν οι χρήστες σε ένα στοιχείο ενδιαφέροντος, όπως μια διαφήμιση, σε σχέση με το πόσες φορές εκτίθενται οι χρήστες στο συγκεκριμένο στοιχείο. π.χ. "Η αναλογία κλικ προς αριθμό διαφημίσεων σε διαφημίσεις σχετικά με το βάψιμο εξωτερικών χώρων είναι 2%, αλλά το CTR σε διαφημίσεις σχετικά με εσωτερικές τοιχογραφίες είναι κάτω από 1%."

Διαφήμιση banner

Μια μορφή διαφήμισης που απαντά σε ιστοσελίδες και εφαρμογές για κινητές συσκευές, η οποία διατίθεται σε διάφορες μορφές (όπως εικόνες, κινούμενα GIF και εμπλουτισμένα μέσα). π.χ. "Χρησιμοποιώ διαφημίσεις banner, για να προσελκύσω νέους πελάτες στον ιστότοπό μου."

Ανώνυμη ολοκλήρωση συναλλαγής

Μια διαδικασία ολοκλήρωσης συναλλαγής στην οποία οι χρήστες μπορούν να ολοκληρώσουν συναλλαγές χωρίς να δημιουργήσουν λογαριασμό με τον έμπορο στο διαδίκτυο. π.χ. "Προτιμώ να χρησιμοποιώ ανώνυμη ολοκλήρωση συναλλαγής, όταν αγοράζω κάτι στο διαδίκτυο, ώστε να μην χρειάζεται να αφιερώνω χρόνο στη δημιουργία προσωπικού λογαριασμού."

Περιεχόμενο

Το ψηφιακό υλικό που είναι διαθέσιμο στους χρήστες, μέσω κειμένου, βίντεο, ήχου, εικόνων κ.λπ. π.χ. "Προσθέτω περισσότερο περιεχόμενο με εικόνες και βίντεο στον ιστότοπό μου, για να είναι πιο ελκυστικός."

Απευθείας παράδοση

Μια μέθοδος διεκπεραίωσης παραγγελιών, σύμφωνα με την οποία οι έμποροι στο διαδίκτυο δεν αποθηκεύουν απόθεμα και δεν το αποστέλλουν από την τοποθεσία τους, αλλά αποστέλλουν τις παραγγελίες από διαφορετική πηγή ή τοποθεσία. π.χ. "Το διαδικτυακό κατάστημα επίπλων δεν αποθηκεύει το απόθεμά του, αλλά αποστέλλει τα εξατομικευμένα έπιπλα απευθείας από τα επιπλοποιεία."

Εργαλεία αναλυτικών στοιχείων ιστού

Η ανάλυση δεδομένων που δημιουργούνται από τη δραστηριότητα των χρηστών σε ιστότοπους ή σε εφαρμογές για κινητές συσκευές, προκειμένου να ανακαλύπτονται τρόποι για τη βελτίωση των ιστοτόπων και των καμπανιών μάρκετινγκ. π.χ. "Χρησιμοποιώ ένα εργαλείο αναλυτικών στοιχείων ιστού, για να καταλάβω πώς να χρησιμοποιώ συγκεκριμένες ιστοσελίδες, έχοντας ως στόχο να αυξήσω την αφοσίωση των πελατών στον ιστότοπό μου."

Μάρκετινγκ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Η διαδικασία χρήσης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την κοινοποίηση πληροφοριών και την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών.

URL προβολής

Το URL που εμφανίζεται στη διαφήμιση, το οποίο συχνά είναι μια συντομευμένη έκδοση του πραγματικού URL ή του URL προορισμού. π.χ. "Για να μην βλέπουν οι χρήστες μου ένα μεγάλο url, όπως το "http://www.blakeproduce.com/proucts/specials/italiantomatos.com", χρησιμοποιώ μια υπηρεσία συντόμευσης url όπως την https://goo.gl/, η οποία μου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσω ένα πιο σύντομο και πιο φιλικό προς τον χρήστη url προβολής για χρήση στις ενημερώσεις κοινωνικών μέσων."

Κατηγορία

Στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού εμπορίου, τα προϊόντα συνήθως ομαδοποιούνται σε μια ιεραρχία κατηγοριών και υποκατηγοριών. π.χ. "Το κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου που διαθέτουμε εμπορεύεται έπιπλα κατά παραγγελία και είναι οργανωμένο κατά κατηγορίες, όπως κρεβατοκάμαρα, σαλόνι και οικιακό γραφείο. Στις υποκατηγορίες περιλαμβάνονται οι τύποι φινιρίσματος ξύλου."

Ανεπιθύμητο περιεχόμενο ιστού

Τεχνικές που προσπαθούν να επιτύχουν με αθέμιτο τρόπο την προβολή στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Παραδείγματα αποτελούν η επανάληψη λέξεων-κλειδιών, η πληρωμή άλλων ιστοτόπων για να συνδέονται με τον δικό σας ή η τοποθέτηση αόρατου κειμένου στην οθόνη. Αυτό θεωρείται αθέμιτη πρακτική, επειδή οι πραγματικά συναφείς ιστότοποι χάνονται στα αποτελέσματα. π.χ. "Έλαβα προσφορές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για κατάταξη στην πρώτη θέση των αποτελεσμάτων αναζήτησης Google, αλλά τις απέρριψα, επειδή βασίζονται σε τεχνικές ανεπιθύμητου περιεχομένου."

Αναλυτικά στοιχεία

Η ανάλυση δεδομένων που δημιουργούνται από τη δραστηριότητα των χρηστών σε ιστότοπους ή σε εφαρμογές για κινητές συσκευές, προκειμένου να ανακαλύπτονται τρόποι για τη βελτίωση των ιστοτόπων και των καμπανιών μάρκετινγκ. π.χ. "Χρησιμοποιώ ένα εργαλείο αναλυτικών στοιχείων ιστού, για να καταλάβω πώς να χρησιμοποιώ συγκεκριμένες ιστοσελίδες, έχοντας ως στόχο να αυξήσω την αφοσίωση των πελατών στον ιστότοπό μου."

Εναλλακτικό κείμενο

Κείμενο που χρησιμοποιείται στον κώδικα μιας σελίδας για την περιγραφή μιας εικόνας. Αν μια εικόνα είναι κατεστραμμένη και δεν μπορεί να φορτωθεί από τη σελίδα, το εναλλακτικό κείμενο εμφανίζεται σε ένα κενό πλαίσιο το οποίο κανονικά θα περιείχε την εικόνα. Το εναλλακτικό κείμενο χρησιμοποιείται, επίσης, από αναγνώστες οθόνης για τη βελτίωση της προσβασιμότητας από τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης, προκειμένου να τους υποδείξει τι απεικονίζεται στην εικόνα. π.χ. "Στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου μου www.blakeproduce.com υπάρχει μια εικόνα με έναν λαχανόκηπο. Συμπεριέλαβα το ακόλουθο εναλλακτικό κείμενο στον κώδικα της εικόνας για να την περιγράψω: "Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, επιλεγμένα από τους δικούς μας κήπους."

Σελίδα

Η συγκεκριμένη σελίδα που βλέπει κάποιος χρήστης, στην οποία συχνά παραπέμπεται από το URL της. π.χ. ­ "Η πιο δημοφιλής σελίδα στον ιστότοπό μου είναι η σελίδα "Ειδικές προσφορές"."

Μηχανή αναζήτησης

Ένα εργαλείο που ευρετηριάζει σχετικό ψηφιακό περιεχόμενο ως απόκριση σε λέξεις-κλειδιά χρηστών. Στις δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου περιλαμβάνονται οι Google, Bing, Yahoo, DuckDuckGo, Baidu, Yandex και άλλες. π.χ. "Χρησιμοποιώ μηχανές αναζήτησης για την αναζήτηση τάσεων στη διακόσμηση σπιτιού."

Αρχική σελίδα

Η εισαγωγική ή "κύρια" σελίδα του ιστοτόπου. π.χ. "Στην αρχική σελίδα, οι επισκέπτες μπορούν να βλέπουν παραδείγματα από τις πιο όμορφες δουλειές μου σε σπίτια που έβαψα."

URL

Η μοναδική διεύθυνση μιας σελίδας ή τμήματος ψηφιακού περιεχομένου στο διαδίκτυο. π.χ. "Γιάννη, μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση στον ιστότοπό μου πληκτρολογώντας το URL στο πρόγραμμα περιήγησης."

Λογισμικό διαχείρισης προσφοράς

Λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτόματη διαχείριση μιας καμπάνιας για το δίκτυο αναζήτησης, συνήθως για τον προκαθορισμό κανόνων.

Ενιαίος εντοπιστής πόρων

Η μοναδική διεύθυνση μιας σελίδας ή τμήματος ψηφιακού περιεχομένου στο διαδίκτυο. π.χ. "Γιάννη, μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση στον ιστότοπό μου πληκτρολογώντας το URL στο πρόγραμμα περιήγησης."

Κοινωνικά μέσα

Περιεχόμενο όπως κείμενο, εικόνες ή βίντεο, το οποίο δημιουργήθηκε από μεμονωμένα άτομα και κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο. π.χ. "Τα κοινωνικά μέσα αλλάζουν συνεχώς, οπότε προσέλαβα κάποιον για να με βοηθήσει να δημιουργήσω μια στρατηγική κοινωνικών μέσων."

Ροή προϊόντος

Ένα αρχείο σε μια συγκεκριμένη μορφή που περιέχει μια τρέχουσα λίστα αποθέματος προϊόντων και λεπτομέρειες προϊόντων. Αυτό το αρχείο μπορεί να διατεθεί σε άλλες υπηρεσίες ως μέσο προώθησης των προϊόντων που περιέχονται στη ροή. π.χ. "Μεταφορτώσαμε τη ροή προϊόντος της εταιρείας μας σε μια βάση δεδομένων εμπόρων της μηχανής αναζήτησης, ώστε τα προϊόντα μας να εμφανίζονται όταν αντιστοιχούν σε μια αναζήτηση."

Πολιτική απορρήτου

Μια δήλωση που εξηγεί ποιες πληροφορίες πελάτη θα συλλέγει ένας έμπορος στο διαδίκτυο και πώς ο έμπορος μπορεί να χρησιμοποιήσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες. π.χ. "Η πολιτική απορρήτου της εταιρείας μας διαβεβαιώνει τους πελάτες ότι συλλέγουμε μόνο τις ελάχιστες δυνατές πληροφορίες και δεν πουλάμε ποτέ διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε τρίτα μέρη."

Λογαριασμός εμπόρου

Ένας λογαριασμός που διατηρεί ένας έμπορος στο διαδίκτυο σε κάποιο ίδρυμα όπως είναι μια τράπεζα ή ένας πάροχος πύλης πληρωμών, ο οποίος προσδιορίζεται από ένα συμβατικό συμφωνητικό που επιτρέπει στον έμπορο στο διαδίκτυο να αποδέχεται πιστωτικές κάρτες, τραπεζικές κάρτες ή άλλους συνήθεις τρόπους πληρωμής σε ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου. π.χ. "Για την αποδοχή πληρωμών στο διαδίκτυο και τη διαχείριση των οικονομικών συναλλαγών στο πλαίσιο της επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου, οι έμποροι πρέπει να τηρούν λογαριασμό σε έναν πάροχο επεξεργασίας πληρωμών."

Δείκτης ποιότητας

Μια μέτρηση από το 1 έως το 10 για το πόσο συναφείς είναι οι σελίδες προορισμού και οι διαφημίσεις σας με τις λέξεις-κλειδιά για τις οποίες υποβάλλετε προσφορές. Η βελτίωση του Δείκτη ποιότητας μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε καλύτερες θέσεις διαφήμισης και χαμηλότερες τιμές για τα κλικ.

Δίκτυο διαφημίσεων

Μια πλατφόρμα η οποία συνδέει τους διαφημιζόμενους με τους εκδότες που θέλουν να φιλοξενήσουν τις διαφημίσεις τους. Ο διαφημιζόμενος πληρώνει το δίκτυο κάθε φορά που πραγματοποιείται ένα συμφωνημένο συμβάν, όπως μια εμφάνιση διαφήμισης, ένα κλικ ή μια πώληση. Στη συνέχεια, το δίκτυο μοιράζεται τα έσοδα που προκύπτουν από τον διαφημιζόμενο με τον εκδότη, αφού αφαιρεθούν οι χρεώσεις του δικτύου. π.χ. "Επιλέξαμε ένα δίκτυο διαφημίσεων για τις καμπάνιες δικτύου προβολής, ώστε να μπορούμε να προβάλλουμε γρήγορα τις διαφημίσεις μας σε πολλούς ιστότοπους."

Μοναδικός επισκέπτης

Ένας επισκέπτης σε κάποιον ιστότοπο κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. π.χ. "Όσες φορές και να επισκεφτεί ο θείος Μιχάλης τον ιστότοπό μου, θα εξακολουθεί να υπολογίζεται ως μοναδικός επισκέπτης."

Τιμή προσφοράς

Το μέγιστο κόστος ανά κλικ (CPC), ή τιμή προσφοράς, είναι το υψηλότερο ποσό που είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε για 1 κλικ στη διαφήμισή σας. Ωστόσο, δεν χρεώνεστε απαραίτητα με ολόκληρο το Μέγ. CPC. Για παράδειγμα, αν το Μέγ. CPC είναι 1,25 €, μπορείτε να πληρώσετε μόνο 1,04 € για το κλικ, ανάλογα με τις συνθήκες του ανταγωνισμού. Ωστόσο, αν αυξήσετε μια προσφορά, μπορεί να αυξηθεί η πιθανότητα υψηλότερης θέσης διαφήμισης στη σελίδα αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης. π.χ. "Θα υποβάλω προσφορά μέχρι 2,25 €, αλλά αυτό θα είναι το μέγ. CPC. Δεν είμαι και πάμπλουτος!”

Μέγ. CPC

Το μέγιστο κόστος ανά κλικ (CPC), ή τιμή προσφοράς, είναι το υψηλότερο ποσό που είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε για 1 κλικ στη διαφήμισή σας. Ωστόσο, δεν χρεώνεστε απαραίτητα με ολόκληρο το Μέγ. CPC. Για παράδειγμα, αν το Μέγ. CPC είναι 1,25 €, μπορείτε να πληρώσετε μόνο 1,04 € για το κλικ, ανάλογα με τις συνθήκες του ανταγωνισμού. Ωστόσο, αν αυξήσετε μια προσφορά, μπορεί να αυξηθεί η πιθανότητα υψηλότερης θέσης διαφήμισης στη σελίδα αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης. π.χ. "Θα υποβάλω προσφορά μέχρι 2,25 €, αλλά αυτό θα είναι το μέγ. CPC. Δεν είμαι και πάμπλουτος!”

Πραγματικό κόστος ανά κλικ (CPC)

Το πραγματικό ποσό που πληρώνει μια επιχείρηση στη μηχανή αναζήτησης, όταν γίνεται κλικ στη διαφήμισή της. Οι επιχειρήσεις ορίζουν ένα Μέγ. CPC το οποίο λειτουργεί ως "ταβάνι". Δεν μπορούν να χρεωθούν ποτέ πάνω από αυτό το ποσό. Ωστόσο, ανάλογα με τον αριθμό και τη συνάφεια των άλλων διαφημίσεων στη δημοπρασία, το πραγματικό ποσό πληρωμής μπορεί να διαφέρει. Ο τύπος για το κόστος ανά κλικ μπορεί να διαφέρει ελαφρά ανάλογα με τη μηχανή αναζήτησης, αλλά γενικά έχει ως εξής: (Κατάταξη διαφήμισης που πρέπει να ξεπεραστεί ÷ Ο βαθμός συνάφειάς σας) + 0,01 €. Ας δούμε ένα παράδειγμα. Ο ανταγωνιστής σας, η εταιρεία Wanda’s Weddings, έχει την επόμενη καλύτερη Κατάταξη διαφήμισης (δηλαδή την Κατάταξη διαφήμισης που πρέπει να ξεπεραστεί σε αυτόν τον τύπο). Η Κατάταξη διαφήμισης που έχει είναι 12. Τώρα πρέπει να διαιρέσουμε αυτό το ποσό με τον βαθμό συνάφειας. Ας υποθέσουμε ότι η βαθμολογία σας είναι 9 από μέγιστη βαθμολογία 10. Επομένως, το πραγματικό σας κόστος ανά κλικ είναι (1 2/9) + 0,01 € ή 1,34 €. π.χ. "Είμαι διατεθειμένος να υποβάλω προσφορά έως 1,75 € για τη διαφήμισή μου για φωτογραφίες γάμου, αλλά ευτυχώς το πραγματικό μου CPC είναι μόνο 1,60 €."

Πρόγραμμα περιήγησης

Ένα πρόγραμμα υπολογιστή που χρησιμοποιείται για την πλοήγηση στο διαδίκτυο από υπολογιστές, tablet και smartphone. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα: Chrome, Firefox, Internet Explorer και Safari. π.χ. "Δεν είμαι σίγουρος γιατί ο ιστότοπός μου φαίνεται διαφορετικός ανάλογα με το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιούν οι χρήστες."

SKU

Το SKU (Stock Keeping Unit - Μονάδα αποθέματος) είναι ένα μοναδικό αναγνωριστικό που εκχωρείται σε μεμονωμένα, διακριτά προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούνται για λόγους παρακολούθησης του αποθέματος και διαφοροποίησης των προϊόντων που πωλούνται. π.χ. "Η χρήση SKU έχει βοηθήσει την επιχείρησή μας να παρακολουθεί τι στοκ έχουμε σε κάθε τοποθεσία, ώστε να μπορούμε να βελτιστοποιούμε τη διαχείριση του αποθέματος."

Κόστος ανά κλικ

Το χρηματικό ποσό που απαιτείται για να προκύψει ένα κλικ σε ψηφιακή διαφήμιση. π.χ. "Οι τιμές κόστους ανά κλικ φαίνεται ότι είναι υψηλότερες τα σαββατοκύριακα. Επομένως, προβάλλω τις καμπάνιες μου μόνο τις καθημερινές".

Black hat

Παραπλανητικές ή κακόβουλες τακτικές SEO που παρέχουν βελτιστοποίηση μόνο για μηχανές αναζήτησης και όχι για χρήστες. π.χ. "Πρόσεχα ιδιαίτερα να αποφύγω τυχόν τεχνικές SEO τύπου black hat. Δεν ήθελα να επηρεάσω αρνητικά την κατάταξη του www.mydeliciousorganicveggies.com στις μηχανές αναζήτησης.”

Κείμενο αγκύρωσης

Το ορατό ή με δυνατότητα κλικ τμήμα ενός συνδέσμου σε μια ιστοσελίδα. π.χ. "Αν κάνετε κλικ στον σύνδεσμο όπου εμφανίζεται το κείμενο αγκύρωσης "Συλλογή φωτογραφιών οργανικών προϊόντων", θα οδηγηθείτε στη σελίδα με περισσότερες φωτογραφίες φρούτων και λαχανικών."

Καλάθι αγορών

Μια λειτουργία ιστοτόπου ηλεκτρονικού εμπορίου που επιτρέπει στους επισκέπτες να προσθέτουν και να επεξεργάζονται πολλές επιλογές προϊόντων σε μία παραγγελία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου σύνδεσης αγοράς. π.χ. "Το καλάθι αγορών στον ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου είναι μια βασική λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να περιηγούνται και να αγοράζουν πολλά αντικείμενα."

Όρος αναζήτησης

Η λέξη-κλειδί ή φράση που πληκτρολογεί κάποιος χρήστης σε μια μηχανή αναζήτησης, για να βρει ό,τι αναζητά. π.χ. "Όταν οι χρήστες χρησιμοποιούν τον όρο αναζήτησης "κομμωτής", μπορεί να αναζητούν συμβουλές για το πώς να κάνουν οι ίδιοι αυτό που θέλουν ή να αναζητούν μια υπηρεσία που θα το κάνει για αυτούς."

Βελτιστοποίηση μετατροπής

Η διαδικασία βελτίωσης της ψηφιακής σας στρατηγικής, προκειμένου να αυξήσετε το ποσοστό των επισκεπτών που ολοκληρώνουν τους στόχους σας. π.χ. "Αφού προσθέσω μια νέα σειρά με διακοσμητικά φινιρίσματα στον ιστότοπό μου, θα αρχίσω να εστιάζω στη βελτιστοποίηση μετατροπής."

Απόθεμα

Η πλήρης λίστα και αξία του τρέχοντος αποθέματος προϊόντων προς πώληση που διαθέτει κάποιος έμπορος στο διαδίκτυο. π.χ. "Οι σωστά οργανωμένες και σχεδιασμένες σελίδες προϊόντων αποτελούν έναν δυναμικό τρόπο παρουσίασης του εμπορικού αποθέματος".

Bot

Ένα πρόγραμμα που είναι σχεδιασμένο για περιήγηση σε διαδικτυακό περιεχόμενο και συλλογή πληροφοριών σχετικά με αυτό, προκειμένου να βοηθά τους χρήστες να βρίσκουν ό,τι αναζητούν. π.χ. "Όταν ξεκίνησα τον ιστότοπό μου, βεβαιώθηκα ότι οι σελίδες ήταν ορατές στα bot των μηχανών αναζήτησης, ώστε να μπορούν να ευρετηριάσουν τις σελίδες μου."

SERP

Μια λίστα αποτελεσμάτων που εμφανίζονται σε μια μηχανή αναζήτησης ως απόκριση σε κάποιο ερώτημα αναζήτησης χρήστη. π.χ. "Αφού έψαξα για "μαζική αγορά πολυεστερικής βαφής", παρατήρησα ότι η SERP είχε φυσικές, αλλά και πληρωμένες καταχωρίσεις."

UGC

Περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα, όπως βίντεο, σχόλια ή αναρτήσεις. π.χ. "Τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα βασίζονται σε περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες όσον αφορά τη δημοσίευση και την κοινοποίηση."

Εμπόριο μέσω κινητών συσκευών (mcommerce)

Πωλήσεις που πραγματοποιούνται από smartphone ή tablet ή επηρεάζονται από έρευνα που γίνεται σε κινητές συσκευές. π.χ. "Το γεγονός ότι περισσότερα άτομα αγοράζουν από τα smartphone και τα tablet τους έχει κάνει πιο σημαντική από ποτέ την επιχείρηση mcommerce που έχουμε."

Αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων (CTR)

Ο αριθμός των κλικ που κάνουν οι χρήστες σε ένα στοιχείο ενδιαφέροντος, όπως μια διαφήμιση, σε σχέση με το πόσες φορές οι χρήστες εκτίθενται στο συγκεκριμένο στοιχείο. Για παράδειγμα, αν η διαφήμισή σας έλαβε 100 εμφανίσεις και 3 κλικ, το CTR είναι 3%. Το CTR είναι ένας σημαντικός δείκτης για το εάν οι διαφημίσεις σας είναι συναφείς για τα άτομα που χρησιμοποιούν τη μηχανή αναζήτησης. Σκεφτείτε το ως τη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των επισκεπτών που έρχονται στο κατάστημά σας, διαιρούμενο με τον αριθμό των ατόμων που σταματούν έξω από το κατάστημα, για να κοιτάξουν τη βιτρίνα. Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες, θα πρέπει πάντα να προσπαθείτε να βελτιώσετε το CTR. π.χ. "Βελτίωσα αρκετά το CTR, όταν πρόσθεσα πληροφορίες τιμολόγησης στη διαφήμιση "Φωτογραφίες γάμου". Αυτό έκανε σαφώς περισσότερα άτομα να θέλουν να κάνουν κλικ."

Πολιτική επιστροφών

Μια δήλωση που εξηγεί πότε, πώς και υπό ποιες συνθήκες κάποιος πελάτης μπορεί να επιστρέψει προϊόντα που έχει αγοράσει από τον έμπορο. π.χ. "Στην πολιτική επιστροφών, για την οποία υπάρχει σύνδεσμος στο κάτω μέρος του ιστοτόπου μας, αναφέρεται ότι τα έπιπλα κατά παραγγελία μπορούν να επιστραφούν μόνο εφόσον είναι ελαττωματικά."

Πληρωμένες καταχωρίσεις

Διαφημίσεις που εμφανίζονται στις σελίδες αποτελεσμάτων μηχανών αναζήτησης. π.χ. "Σκέφτομαι να πληρώσω, προκειμένου να εμφανίζεται ο ιστότοπός μου στις πληρωμένες καταχωρίσεις, ώστε να μπορώ να προσελκύω σε αυτόν περισσότερους πελάτες."

Εσωτερικοί σύνδεσμοι

Σύνδεσμοι από μία σελίδα προς μια άλλη σελίδα στον ίδιο ιστότοπο. π.χ. "Οι επισκέπτες του ιστοτόπου μπορούν να κάνουν κλικ σε εσωτερικούς συνδέσμους στην αρχική σελίδα, για να δουν τις ιστοσελίδες στην ενότητα με τις εικόνες των φρούτων και λαχανικών."

Μέση αξία παραγγελίας (AOV)

Το μέσο ποσό που δαπανάται για κάθε παραγγελία πελάτη. Συνήθως χρησιμοποιείται ως μέτρηση απόδοσης. π.χ. “Ως κάτοχος επιχείρησης, ανατρέχω στη μέση αξία παραγγελίας, καθώς αποτελεί μια εξαιρετική μέτρηση για τον υπολογισμό της ετήσιας αύξησης εσόδων.”

Κλικ

Όταν κάποιο άτομο επισκέπτεται τον ιστότοπό σας μέσω μιας διαφήμισης. Για τις περισσότερες καμπάνιες SEM, πληρώνετε μόνο όταν ο χρήστης που πραγματοποιεί αναζήτηση κάνει κλικ στη διαφήμισή σας. π.χ. "Η διαφήμιση μου "Φωτογραφίες με χαριτωμένα κουτάβια" κερδίζει αρκετά περισσότερα κλικ από τη διαφήμιση "Φωτογραφίες με χαριτωμένες γατούλες".

Μάρκετινγκ περιεχομένου

Δημιουργία περιεχομένου στο διαδίκτυο, όπως ιστολογίων, βίντεο ή πληροφοριακών γραφημάτων για την προσέλκυση καθορισμένου κοινού.

Πύλη πληρωμής

Ένας παροχέας υπηρεσιών ο οποίος εξουσιοδοτεί πληρωμές που γίνονται στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως πιστωτικές και τραπεζικές κάρτες. Οι πύλες πληρωμής δίνουν τη δυνατότητα στους εμπόρους να δέχονται διαδικτυακές πληρωμές για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. π.χ. "Οι πύλες πληρωμής επιτρέπουν στους πελάτες να κάνουν αγορές με τραπεζικές ή πιστωτικές κάρτες πατώντας μόνο ένα κουμπί."

Τμηματοποίηση πελατών

Η ταξινόμηση πελατών σε ομάδες, προκειμένου να προσδιοριστούν οι αγοραστές με την υψηλότερη αξία ή τις καλύτερες προοπτικές. Συνήθως, η τμηματοποίηση βασίζεται σε δημογραφικές κατηγορίες, όπως είναι η τοποθεσία, η ηλικία, το φύλο, τα ενδιαφέρονται και οι συνήθειες ως προς τις δαπάνες. π.χ. "Διαπιστώσαμε μια αξιόλογη τμηματοποίηση για τα άτομα που επανέρχονται συχνά για περαιτέρω αγορές από τον ιστότοπο."

Διαφήμιση

Ένα αποτέλεσμα διαφημιζομένου που εμφανίζεται σε σελίδα αποτελεσμάτων μηχανής αναζήτησης ή SERP. Κατά κανόνα, οι διαφημίσεις δημιουργούνται από μερικές γραμμές κειμένου και μπορεί να περιλαμβάνουν επιπλέον στοιχεία όπως οδό, αξιολογήσεις και αριθμούς τηλεφώνου. π.χ. Η διαφήμισή μου "Όμορφες φωτογραφίες γάμου" αποφέρει ήδη πολλούς νέους πελάτες."

Κατάταξη

Η θέση μιας καταχώρισης στη σελίδα αποτελεσμάτων μιας μηχανής αναζήτησης. π.χ. "Με πολλή δουλειά, ελπίζω να φέρω τον ιστότοπό μου στην πρώτη θέση κατάταξης των αποτελεσμάτων αναζήτησης."

Εικονική πραγματικότητα

Προσομοίωση τρισδιάστατου περιβάλλοντος που δημιουργείται από υπολογιστή, με την οποία μπορείτε να αλληλεπιδράσετε χρησιμοποιώντας εξοπλισμό όπως ακουστικά, αισθητήρες ή joystick.

Πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου

Μια εφαρμογή ή πρόγραμμα λογισμικού που δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα πώλησης στο διαδίκτυο. Οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου διαφέρουν σε συγκεκριμένες λειτουργίες, αλλά γενικά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πληροφορίες προϊόντων που προβάλλονται στους επισκέπτες ιστοτόπων, διαχείριση λογαριασμού πελατών, καλάθι αγορών και διαδικασίες ολοκλήρωσης συναλλαγής, δυνατότητες αναζήτησης προϊόντων και διαχείριση παραγγελιών. π.χ. "Μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου μπορεί να παρέχει σε μια διαδικτυακή επιχείρηση όλες τις λειτουργίες που απαιτούνται για την παρουσίαση προϊόντων, τη διαχείριση λογαριασμών πελατών και τη διευκόλυνση ολοκληρώσεων συναλλαγών."

Εμφάνιση

Ο αριθμός προβολών μιας διαφήμισης, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος χρήστης έκανε κλικ σε αυτήν. π.χ. "Λαμβάνω πολλές εμφανίσεις για τη διαφήμιση "Φωτογραφίες μωρών", η οποία όμως δεν δέχεται πολλά κλικ. Πρέπει να την αναδιαμορφώσω."

Ιστολόγιο

Ένας ιστότοπος που ενημερώνεται τακτικά με αναρτήσεις που δημιουργούνται από κάποιον ιδιώτη ή επιχείρηση. Συνήθως έχει μορφή συνομιλίας και επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα.

Σελίδα αποτελεσμάτων μηχανής αναζήτησης

Μια λίστα αποτελεσμάτων που εμφανίζονται σε μια μηχανή αναζήτησης ως απόκριση σε κάποιο ερώτημα αναζήτησης χρήστη. π.χ. "Αφού έψαξα για "μαζική αγορά πολυεστερικής βαφής", παρατήρησα ότι η SERP είχε φυσικές, αλλά και πληρωμένες καταχωρίσεις."

Spider

Ένα πρόγραμμα που είναι σχεδιασμένο για να περιηγείται συστηματικά σε διαδικτυακό περιεχόμενο και να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με αυτό, προκειμένου να βοηθά τους χρήστες που κάνουν αναζήτηση να βρίσκουν ό,τι αναζητούν. π.χ. "Φοβάμαι τις αράχνες, αλλά όχι τα ομώνυμα προγράμματα Spider που βοηθούν τον ιστότοπό μου να εμφανίζεται στις μηχανές αναζήτησης."

Γεωγραφική στόχευση

Χρησιμοποιήστε τη γεωγραφική στόχευση, για να εμφανίζετε διαφημίσεις μόνο σε άτομα που βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. π.χ. "Προσαρμόσαμε τη γεωγραφική στόχευση, για να εμφανίζει τις διαφημίσεις μας μόνο στα άτομα που βρίσκονται εντός 80 χλμ. από την επιχείρησή μας."

Avatar

Μια εικόνα που χρησιμοποιείται για να αντιπροσωπεύει κάποιο άτομο, μια επιχείρηση ή έναν οργανισμό στα κοινωνικά μέσα. π.χ. "Όταν κάνω κλικ στο avatar, επιστρέφω στο προφίλ μου."

Κωδικός έκπτωσης

Ένας ειδικός κωδικός που μπορεί να καταχωριστεί από κάποιο άτομο κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας ολοκλήρωσης συναλλαγής και ο οποίος ενεργοποιεί μια έκπτωση. Οι έμποροι στο διαδίκτυο μπορούν να προσφέρουν κωδικούς κουπονιών, για να πείσουν νέους καταναλωτές να ολοκληρώσουν αγορές στον ιστότοπό τους ή επανερχόμενους πελάτες να επαναλάβουν αγορές. π.χ. "Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν κωδικούς κουπονιών συχνά μπορούν να αυξάνουν τις αγορές από αγοραστές που αναζητούν καλές προσφορές."

Χρέωση ανά κλικ

Ένα σύστημα διαφήμισης στο οποίο οι διαφημιζόμενοι πληρώνουν κάθε φορά που οι χρήστες κάνουν κλικ στις διαφημίσεις τους. π.χ. "Θα χρησιμοποιήσω διαφημίσεις χρέωσης ανά κλικ, για να προωθήσω τα νέα μου διακοσμητικά φινιρίσματα."

Μηχανή προτάσεων προϊόντων

Λογισμικό που πραγματοποιεί συγκεκριμένες προτάσεις προϊόντων με βάση διαθέσιμες πληροφορίες. π.χ. "Ο ιστότοπός μας εμπορεύεται έπιπλα κατά παραγγελία και διαθέτει μηχανή προτάσεων προϊόντων που προτείνει καρέκλες που ταιριάζουν με κάθε τραπέζι και γραφείο."

CTR

Ο αριθμός των κλικ που κάνουν οι χρήστες σε ένα στοιχείο ενδιαφέροντος, όπως μια διαφήμιση, σε σχέση με το πόσες φορές εκτίθενται οι χρήστες στο συγκεκριμένο στοιχείο. π.χ. "Η αναλογία κλικ προς αριθμό διαφημίσεων σε διαφημίσεις σχετικά με το βάψιμο εξωτερικών χώρων είναι 2%, αλλά το CTR σε διαφημίσεις σχετικά με εσωτερικές τοιχογραφίες είναι κάτω από 1%."

Διάθεση εμπορικών προϊόντων

Στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού εμπορίου, η διάθεση εμπορικών προϊόντων αναφέρεται στην τοποθέτηση και την προβολή προϊόντων προς πώληση με στόχο την προσέλκυση πελατών ώστε να προβούν σε αγορές. Ορισμένα παραδείγματα διάθεσης εμπορικών προϊόντων είναι τα εξής: λίστες "επιλεγμένων στοιχείων", συγκεκριμένες προωθήσεις προϊόντων και προτάσεις για προϊόντα με τις καλύτερες πωλήσεις ή συναφή προϊόντα. π.χ. "Ένα κατάστημα με βιτρίνα στο διαδίκτυο έχει παρόμοιες ευκαιρίες με ένα εκτός σύνδεσης κατάστημα λιανικής όσον αφορά τη διάθεση εμπορικών προϊόντων, εφόσον προβάλλονται σε εμφανές σημείο στην αρχική σελίδα."

Χάρτης ιστοτόπου

Μια καταχώριση ιστοσελίδων στον ιστότοπό σας που βοηθά τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν τον ιστότοπό σας. π.χ. "Η προσθήκη χάρτη ιστοτόπου βοήθησε τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν τις σελίδες στο www.blakeproduce.com."

Σύνδεσμος

Ένα κείμενο ή μια εικόνα που παρέχει έναν σύνδεσμο από μία ιστοσελίδα ή ιστότοπο προς μια άλλη ιστοσελίδα ή ιστότοπο. π.χ. "Όταν ένα μεγάλο ιστολόγιο για τη διακόσμηση σπιτιού συνδέθηκε στον ιστότοπό μου, απέκτησα πολλούς περισσότερους επισκέπτες."

Διπλότυπο περιεχόμενο

Το περιεχόμενο που είναι παρόμοιο ή ταυτόσημο με το περιεχόμενο που βρίσκεται σε άλλον ιστότοπο. Οι μηχανές αναζήτησης έχουν την τάση να παραβλέπουν το διπλότυπο περιεχόμενο. π.χ. "Αποφεύγουμε το διπλότυπο περιεχόμενο, επενδύοντας στο αρχικό περιεχόμενο."

Ανιχνευτής

Ένα πρόγραμμα που είναι σχεδιασμένο για να περιηγείται συστηματικά σε διαδικτυακό περιεχόμενο και να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με αυτό, προκειμένου να βοηθά τους χρήστες που κάνουν αναζήτηση να βρίσκουν ό,τι αναζητούν. π.χ. "Φοβάμαι τις αράχνες, αλλά όχι τα ομώνυμα προγράμματα Spider που βοηθούν τον ιστότοπό μου να εμφανίζεται στις μηχανές αναζήτησης."

Δημιουργία συνδέσμων

Η διαδικασία προώθησης σχετικών συνδέσμων υψηλής ποιότητας προς έναν ιστότοπο, μέσω της δημιουργίας μοναδικού, σχετικού περιεχομένου που μπορεί να κερδίσει με φυσικό τρόπο δημοτικότητα στην κοινότητα του διαδικτύου. π.χ. "Επειδή το περιεχόμενό μας είναι συναφές και ελκυστικό, άλλοι ιστότοποι είναι πιο πιθανό να προωθήσουν συνδέσμους προς τις σελίδες μας, βοηθώντας έτσι τις προσπάθειές μας για τη βελτίωση των θέσεων που έχουμε στις μηχανές αναζήτησης με τη δημιουργία συνδέσμων."

Περίοδος σύνδεσης

Μια ομάδα αλληλεπιδράσεων που πραγματοποιούνται στον ιστότοπό σας μέσα σε ένα δεδομένο χρονικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, μία περίοδος σύνδεσης μπορεί να περιέχει πολλές προβολές σελίδας και συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου. π.χ. "Ο ιστότοπός μου έλαβε 2000 επισκέψεις τον προηγούμενο μήνα, αλλά αυτό που με ενδιαφέρει πραγματικά είναι εάν από αυτές τις επισκέψεις προέκυψαν πωλήσεις."

Μετατροπή

Η ενέργεια που θέλετε να κάνουν οι επισκέπτες. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα: αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, υποβολές φορμών, τηλεφωνικές κλήσεις και προβολές βίντεο. π.χ. "Ο κύριος στόχος μου είναι οι χρήστες να κλείσουν μια συμβουλευτική συνεδρία στον ιστότοπό μου, αλλά θεωρώ μετατροπή και την εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου."

Showrooming

Όταν κάποιος πελάτης κοιτάζει κάποιο προϊόν σε ένα φυσικό εμπορικό κατάστημα, αλλά μετά το αγοράζει στο διαδίκτυο. π.χ. "Τα καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών ειδών στο διαδίκτυο γίνονται πιο δημοφιλή, αλλά οι πελάτες εξακολουθούν να επισκέπτονται καταστήματα για να δουν από κοντά τα προϊόντα, προτού τα αγοράσουν."

Μέση θέση διαφήμισης

Η θέση της διαφήμισής σας στη σελίδα αποτελεσμάτων μηχανής αναζήτησης (SERP). Συνήθως, οι μηχανές αναζήτησης υποδηλώνουν την υψηλότερη θέση ως "Θέση 1." Αν η διαφήμισή σας εμφανιστεί για τη μισή χρονική διάρκεια στη Θέση 1 και την άλλη μισή χρονική διάρκεια στη Θέση 2, η μέση θέση σας είναι 1,5. π.χ. "Η μέση θέση διαφήμισης για τη διαφήμισή μου με τις φωτογραφίες κατοικιδίων βελτιώθηκε από την 7 στην 3. Είμαι ενθουσιασμένος!"

SEO

Η πρακτική εκτέλεσης αλλαγών σε ιστοσελίδες, περιεχόμενο και η προώθηση του συγκεκριμένου περιεχομένου για τη βελτίωση της προβολής στα οργανικά, ή μη πληρωμένα, αποτελέσματα μηχανών αναζήτησης. π.χ. "Η επένδυση στη SEO βοήθησε τον ιστότοπό μου να εξασφαλίσει υψηλότερη κατάταξη στα αποτελέσματα μηχανών αναζήτησης."

SEM

Μια μορφή διαφήμισης που σας επιτρέπει να υποβάλλετε προσφορές για τις διαφημίσεις σας, προκειμένου να εμφανίζονται μαζί με τα αποτελέσματα αναζήτησης για τις λέξεις-κλειδιά που πληκτρολογούν οι χρήστες. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προβάλλονται από τους χρήστες τη στιγμή που αναζητούν όσα αυτές προσφέρουν. π.χ. Η SEO δεν είναι σύντομη διαδικασία, αλλά η χρήση του SEM με βοήθησε να κερδίσω πραγματικά γρήγορα πολύ περισσότερη επισκεψιμότητα στον ιστότοπό μου.”

Ποσοστό μετατροπών

Η αναλογία των μετατροπών προς τις επισκέψεις, η οποία συνήθως χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ψηφιακής απόδοσης. π.χ. "Δεν ξέρω γιατί, αλλά το ποσοστό μετατροπών για την βάψιμο εξωτερικών χώρων είναι πολύ χαμηλό για τους άντρες επισκέπτες."

Ερώτημα αναζήτησης

Η πλήρης, ακριβής λέξη ή φράση που πληκτρολογεί κάποιο άτομο σε μια μηχανή αναζήτησης, για να βρει ό,τι αναζητά. Μπορεί να αντιστοιχεί ή να μην αντιστοιχεί ακριβώς στις λέξεις-κλειδιά που στοχεύουν οι διαφημιζόμενοι. π.χ. "Ο όρος αναζήτησης "φωτογράφος κατοικιδίων Πάτρα" έχει καλή απόδοση κάθε μήνα."

Κόστος ανά μετατροπή

Αυτή η αναλογία, η οποία συνήθως αναφέρεται ως κόστος ανά απόκτηση πελάτη (CPA), μετρά πόσα χρήματα δαπανάτε στη διαφήμιση σε σχέση με τον αριθμό μετατροπών που προέκυψαν από τις διαφημίσεις. Για παράδειγμα, αν δαπανήσετε 100 € και λάβετε 4 μετατροπές, το κόστος ανά απόκτηση πελάτη είναι 25 €. Το κόστος ανά μετατροπή πρέπει να είναι χαμηλότερο από την αξία μιας μετατροπής. Για παράδειγμα, αν μια μετατροπή αξίζει μόνο 20 €, τότε ένα κόστος 25 € ανά μετατροπή δεν προσφέρει κέρδη. π.χ. "Το κόστος ανά μετατροπή ήταν υπερβολικά υψηλό, οπότε ξεκίνησα να δαπανώ κάπως λιγότερα στη διαφήμιση στο διαδίκτυο και εξέτασα πώς θα μπορούσα να βελτιώσω τις διαφημίσεις μου για μελλοντικές καμπάνιες."

Ολοκλήρωση συναλλαγής

Η διαδικασία μέσω της οποίας οι επισκέπτες του ιστοτόπου παρέχουν τις πληροφορίες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι ενέργειες μπορεί να διαφέρουν, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν την πληρωμή και τα στοιχεία χρέωσης, τα στοιχεία αποστολής, την επαλήθευση παραγγελίας και την επιβεβαίωση παραγγελίας. π.χ. "Οι βέλτιστες πρακτικές στο ηλεκτρονικό εμπόριο απαιτούν μια ομαλή και φιλική προς το χρήστη διαδικασία ολοκλήρωσης συναλλαγής."

Βιντεολόγιο

Η έκδοση βίντεο ενός ιστολογίου, όπου οι ενημερώσεις είναι νέα βίντεο αντί για γραπτές αναρτήσεις.

Ποσοστό μετατροπών

Η αναλογία των μετατροπών προς τις επισκέψεις, η οποία συνήθως χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ψηφιακής απόδοσης. π.χ. "Το ποσοστό μετατροπών μπορεί να βελτιωθεί με τη χρήση διαφημιστικών καμπανιών, οι οποίες φέρνουν επισκέπτες στο διαδικτυακό κατάστημα."

Μάρκετινγκ μηχανών αναζήτησης

Μια μορφή διαφήμισης που σας επιτρέπει να υποβάλλετε προσφορές για τις διαφημίσεις σας, προκειμένου να εμφανίζονται μαζί με τα αποτελέσματα αναζήτησης για τις λέξεις-κλειδιά που πληκτρολογούν οι χρήστες. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προβάλλονται από τους χρήστες τη στιγμή που αναζητούν όσα αυτές προσφέρουν. π.χ. Η SEO δεν είναι σύντομη διαδικασία, αλλά η χρήση του SEM με βοήθησε να κερδίσω πραγματικά γρήγορα πολύ περισσότερη επισκεψιμότητα στον ιστότοπό μου.”

Ανεπιθύμητο περιεχόμενο

Τεχνικές που προσπαθούν να επιτύχουν με αθέμιτο τρόπο την προβολή στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Παραδείγματα αποτελούν η επανάληψη λέξεων-κλειδιών, η πληρωμή άλλων ιστοτόπων για να συνδέονται με τον δικό σας ή η τοποθέτηση αόρατου κειμένου στην οθόνη. Αυτό θεωρείται αθέμιτη πρακτική, επειδή οι πραγματικά συναφείς ιστότοποι χάνονται στα αποτελέσματα. π.χ. "Έλαβα προσφορές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για κατάταξη στην πρώτη θέση των αποτελεσμάτων αναζήτησης Google, αλλά τις απέρριψα, επειδή βασίζονται σε τεχνικές ανεπιθύμητου περιεχομένου."

Ευρετήριο

Ένας κατάλογος ιστοσελίδων και ψηφιακού περιεχομένου με δυνατότητα αναζήτησης που χρησιμοποιείται από μια μηχανή αναζήτησης για την παροχή συναφών αποτελεσμάτων. π.χ. "Προτού εμφανιστεί ο ιστότοπός μου στο ευρετήριο της μηχανής αναζήτησης, οι χρήστες δεν μπορούσαν να τον βρουν, όταν αναζητούσαν τοιχογραφίες με λουλούδια."

Βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης

Η πρακτική εκτέλεσης αλλαγών σε ιστοσελίδες, περιεχόμενο και η προώθηση του συγκεκριμένου περιεχομένου για τη βελτίωση της προβολής στα οργανικά, ή μη πληρωμένα, αποτελέσματα μηχανών αναζήτησης. π.χ. "Η επένδυση στη SEO βοήθησε τον ιστότοπό μου να εξασφαλίσει υψηλότερη κατάταξη στα αποτελέσματα μηχανών αναζήτησης."

Εφαρμογή

Ένα πρόγραμμα που είναι σχεδιασμένο να εκτελείται σε smartphone, tablet και άλλες κινητές συσκευές. π.χ. "Το σπίτι μου χρειάζεται βάψιμο, οπότε χρησιμοποίησα μια τοπική εφαρμογή, για να βρω μια αξιόπιστη υπηρεσία κοντά μου."

Φυσικές καταχωρίσεις

Αποτελέσματα από μια μηχανή αναζήτησης που δεν είναι πληρωμένες διαφημίσεις. π.χ. "Όσο υψηλότερη είναι η κατάταξη του ιστοτόπου μου στις φυσικές καταχωρίσεις μιας μηχανής αναζήτησης, τόσο μεγαλύτερη επισκεψιμότητα έχω."

Απόκτηση επισκεψιμότητας

Η διαδικασία προσέλκυσης επισκεπτών. Συχνά αναφέρεται ως επισκεψιμότητα σε ιστότοπους, εφαρμογές για κινητές συσκευές και άλλα ψηφιακά μέσα. π.χ. "Η στρατηγική απόκτησης που εφαρμόζω επικεντρώνεται στη στόχευση ατόμων που αγόρασαν παλιά σπίτια πρόσφατα."

Σύνδεσμος επιστροφής

Οποιοσδήποτε εισερχόμενος σύνδεσμος σε σελίδα ή ιστότοπο που προέρχεται από άλλη σελίδα ή ιστότοπο. π.χ. "Οι αναρτήσεις του ιστολογίου μας είναι πολύ δημοφιλείς και γεμάτες με χρήσιμες πληροφορίες, επομένως λαμβάνουμε πολλούς συνδέσμους επιστροφής από άλλους ιστότοπους."

Στόχος

Η ενέργεια που θέλετε να κάνουν οι επισκέπτες. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα: αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, υποβολές φορμών, τηλεφωνικές κλήσεις και προβολές βίντεο. π.χ. "Ο κύριος στόχος μου είναι οι χρήστες να κλείσουν μια συμβουλευτική συνεδρία στον ιστότοπό μου, αλλά θεωρώ μετατροπή και την εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου."

Ερώτημα

Η λέξη-κλειδί ή φράση που πληκτρολογεί κάποιος χρήστης σε μια μηχανή αναζήτησης, για να βρει ό,τι αναζητά. π.χ. "Όταν οι χρήστες χρησιμοποιούν τον όρο αναζήτησης "κομμωτής", μπορεί να αναζητούν συμβουλές για το πώς να κάνουν οι ίδιοι αυτό που θέλουν ή να αναζητούν μια υπηρεσία που θα το κάνει για αυτούς."

Επιτραπέζιος υπολογιστής

Ένας μη φορητός υπολογιστής. π.χ. "Προτιμώ να χρησιμοποιώ επιτραπέζιο υπολογιστή στο σπίτι, αλλά όταν ταξιδεύω χρησιμοποιώ φορητό υπολογιστή."

Εγγραφή

Στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού εμπορίου, η εγγραφή αναφέρεται στη δυνατότητα δημιουργίας λογαριασμού στο διαδικτυακό κατάστημα, η οποία περιέχει προσωπικά στοιχεία, όπως όνομα, διεύθυνση χρέωσης και αποστολής και στοιχεία πληρωμής. Οι εγγεγραμμένοι πελάτες μπορούν να συνδεθούν σε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου με το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης που διαθέτουν, για να επιταχύνουν τη διαδικασία ολοκλήρωσης συναλλαγής. π.χ. "Όταν κάποιος πελάτης εγγραφεί στον ιστότοπό μας, μπορούμε να αποθηκεύσουμε τα στοιχεία χρέωσης και αποστολής, για να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε τυχόν επόμενες αγορές."

Κωδικός κουπονιού

Ένας ειδικός κωδικός που μπορεί να καταχωριστεί από κάποιο άτομο κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας ολοκλήρωσης συναλλαγής και ο οποίος ενεργοποιεί μια έκπτωση. Οι έμποροι στο διαδίκτυο μπορούν να προσφέρουν κωδικούς κουπονιών, για να πείσουν νέους καταναλωτές να ολοκληρώσουν αγορές στον ιστότοπό τους ή επανερχόμενους πελάτες να επαναλάβουν αγορές. π.χ. "Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν κωδικούς κουπονιών συχνά μπορούν να αυξάνουν τις αγορές από αγοραστές που αναζητούν καλές προσφορές."

Κοινωνικό δίκτυο

Μια κοινότητα μεμονωμένων ατόμων που δημιουργούν και μοιράζονται περιεχόμενο. π.χ. "Τα κοινωνικά δίκτυα θα μπορούσαν να είναι ένα καλό μέρος όπου θα μπορούσα να παρουσιάσω τις όμορφες τοιχογραφίες μου με λουλούδια και να αποκτήσω νέους πελάτες."

Αλγόριθμος

Ένα σύνολο κανόνων που χρησιμοποιούνται από υπολογιστές για την επίλυση προβλημάτων. Οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν αλγόριθμους, για να καθορίσουν τις κατατάξεις μιας σελίδας για ένα συγκεκριμένο ερώτημα αναζήτησης. π.χ. "Ελπίζω οι αλγόριθμοι της μηχανής αναζήτησης να αντιστοιχούν τις συναφείς μου ιστοσελίδες με το κοινό που επιθυμώ."

White hat

Τακτικές που βελτιστοποιούν τις ιστοσελίδες για τους χρήστες και όχι για τις μηχανές αναζήτησης. π.χ. "Χρησιμοποιώ μόνο τακτικές white hat, για να διευκολύνω τις μηχανές αναζήτησης να βρίσκουν τον ιστότοπό μου www.blakeproduce.com."

Λέξη-κλειδί

Ο συγκεκριμένος όρος που αναζήτησε κάποιος χρήστης προτού επισκεφτεί τον ιστότοπό σας. π.χ. Οι λέξεις-κλειδιά "πολυτελής ρομαντικός προορισμός" έχουν εξαιρετική απόδοση για τον ιστότοπό μου."

Οργανικές καταχωρίσεις

Αποτελέσματα από μια μηχανή αναζήτησης που δεν είναι πληρωμένες διαφημίσεις. π.χ. "Όσο υψηλότερη είναι η κατάταξη του ιστοτόπου μου στις φυσικές καταχωρίσεις μιας μηχανής αναζήτησης, τόσο μεγαλύτερη επισκεψιμότητα έχω."

Επίσκεψη

Μια ομάδα αλληλεπιδράσεων που πραγματοποιούνται στον ιστότοπό σας μέσα σε ένα δεδομένο χρονικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, μία περίοδος σύνδεσης μπορεί να περιέχει πολλές προβολές σελίδας και συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου. π.χ. "Ο ιστότοπός μου έλαβε 2000 επισκέψεις τον προηγούμενο μήνα, αλλά αυτό που με ενδιαφέρει πραγματικά είναι εάν από αυτές τις επισκέψεις προέκυψαν πωλήσεις."

Περιγραφή μεταδεδομένων

Η περιγραφή μιας ιστοσελίδας που περιλαμβάνεται στον κώδικα της σελίδας. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τμήμα της περιγραφής στη σελίδα αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης. π.χ. "Δημιούργησα περιγραφές μεταδεδομένων για κάθε σελίδα του ιστοτόπου μου σε περίπτωση που η μηχανή αναζήτησης προβάλλει τη σελίδα στα αποτελέσματα αναζήτησης."

Αποστολή

Η φυσική αποστολή αγορασμένων προϊόντων στον καταναλωτή, για την οποία συνήθως απαιτούνται πρόσθετα έξοδα που χρεώνονται στον καταναλωτή από τον έμπορο στο διαδίκτυο. Η αποστολή μπορεί, επίσης, να αναφέρεται σε αυτές τις επιπλέον χρεώσεις. π.χ. "Κατά τη διαδικασία ολοκλήρωσης συναλλαγής, το κόστος της αποστολής υπολογίζεται με βάση το συνολικό βάρος των επίπλων που αγοράζονται."

Κατάταξη διαφήμισης

Η συνολική "βαθμολογία" που λαμβάνει μια διαφήμιση, η οποία καθορίζει πού μπορεί να εμφανίζεται σε μια σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης (SERP). Η υψηλότερη κατάταξη διαφήμισης οδηγεί σε υψηλότερες θέσεις στη SERP. Ο τύπος για την Κατάταξη διαφήμισης διαφέρει ελαφρά ανάλογα με τη μηχανή αναζήτησης, αλλά γενικά έχει ως εξής: Μέγ. CPC X Δείκτης ποιότητας. Για παράδειγμα, μια διαφήμιση με Μέγ. CPC 2 € και βαθμό συνάφειας 6/10 θα έχει Κατάταξη διαφήμισης 12. Αν αυτή είναι η υψηλότερη Κατάταξη διαφήμισης, η συγκεκριμένη διαφήμιση κερδίζει την κορυφαία θέση στη SERP. π.χ. "Η βελτίωση της συνάφειας των διαφημίσεων και η αύξηση της προσφοράς μου με βοήθησε να βελτιώσω την Κατάταξη διαφήμισης."

PPC

Ένα σύστημα διαφήμισης στο οποίο οι διαφημιζόμενοι πληρώνουν, προκειμένου οι χρήστες να κάνουν κλικ στις διαφημίσεις τους. π.χ. "Θα χρησιμοποιήσω διαφημίσεις χρέωσης ανά κλικ, για να προωθήσω τα νέα μου διακοσμητικά φινιρίσματα."

Εμφανίσεις

Ο αριθμός προβολών μιας διαφήμισης. π.χ. "Η νέα μου καμπάνια μάρκετινγκ σχετικά με σπιτικές λιχουδιές για σκύλους έλαβε χίλιες εμφανίσεις, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν έχω κάνει ακόμη πωλήσεις."

Αξία χρόνου ζωής πελάτη (CLV)

Η αξία που μπορεί να αποφέρει ένας πελάτης σε μια εταιρεία κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σχέσης τους και όχι βάσει μίας συναλλαγής. π.χ. "Η υψηλή Αξία χρόνου ζωής πελάτη για αυτόν τον τύπο προϊόντος σημαίνει ότι μπορούμε να δαπανήσουμε περισσότερα χρήματα, για να κερδίσουμε αρχικά κάποιον πελάτη."

Σελίδα προορισμού

Η πρώτη σελίδα σε έναν ιστότοπο την οποία βλέπουν οι χρήστες. Δεν είναι απαραίτητα η αρχική σελίδα του συγκεκριμένου ιστοτόπου. π.χ. "Κατευθύνω τα άτομα που κάνουν κλικ στη διαφήμισή μου σε μια σελίδα προορισμού με ένα κουπόνι έκπτωσης, προκειμένου να δίνω κίνητρο στους συγκεκριμένους επισκέπτες να προχωρήσουν σε αγορά."

Στοιχείο τίτλου ­

Ο τίτλος μιας ιστοσελίδας όπως υποδεικνύεται στο HTML μιας σελίδας. Συχνά, επίσης, χρησιμοποιείται ως ο τίτλος της σελίδας σας σε μια σελίδα αποτελεσμάτων μηχανής αναζήτησης. π.χ. "Δίνω προσοχή στο στοιχείο τίτλου των ιστοσελίδων μου, για να βοηθήσω τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν σε τι αναφέρονται οι σελίδες."

Ανακατεύθυνση

Μια αυτόματη προώθηση προς ένα διαφορετικό URL από εκείνο που καταχώρισε ο χρήστης. π.χ. "Εφαρμόσαμε ανακατευθύνσεις, όταν μεταφέραμε τον ιστότοπο σε νέο τομέα."

Χάρτης ιστοτόπου XMP

Μια καταχώριση ιστοσελίδων στον ιστότοπό σας που βοηθά τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν τον ιστότοπό σας. π.χ. "Η προσθήκη χάρτη ιστοτόπου βοήθησε τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν τις σελίδες στο www.blakeproduce.com."

HTML

Γλώσσα σήμανσης υπερκειμένου (Hypertext Markup Language - HTML). Μια γλώσσα που χρησιμοποιείται από τους προγραμματιστές ιστού για τη δημιουργία ιστοτόπων. π.χ. "Ο ιστότοπός μου δημιουργήθηκε με HTML."

Απόδοση επένδυσης

Ένας υπολογισμός που χρησιμοποιούν οι διαφημιζόμενοι, για να προσδιορίσουν αν οι καμπάνιες μάρκετινγκ στο διαδίκτυο είναι επικερδείς. Ένας συνήθης τύπος που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της απόδοσης επένδυσης (ROI) είναι ο εξής: απόδοση επένδυσης = (κέρδος από επένδυση – κόστος επένδυσης) / κόστος επένδυσης. π.χ. "Οι πωλήσεις που προέρχονται από τις καμπάνιες διαφημίσεων προβολής έχουν σημειώσει θετική απόδοση επένδυσης (ROI) αυτό το τρίμηνο".

Περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες

Περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα, όπως βίντεο, σχόλια ή αναρτήσεις. π.χ. "Τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα βασίζονται σε περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες όσον αφορά τη δημοσίευση και την κοινοποίηση."

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Η πώληση προϊόντων και υπηρεσιών στο διαδίκτυο.

Λέξεις-κλειδιά μεταδεδομένων

Μια σύντομη λίστα αρκετών λέξεων που περιγράφουν συνοπτικά το περιεχόμενο μιας σελίδας. Δεν χρησιμοποιείται από καμία μηχανή αναζήτησης. π.χ. "Δεν με προβληματίζει η συμπερίληψη λέξεων-κλειδιών μεταδεδομένων στις ιστοσελίδες μου, καθώς οι μηχανές αναζήτησης δεν χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες."

Επεκτάσεις διαφημίσεων

Προαιρετικές επιπλέον πληροφορίες που μπορούν να προβάλλονται κάτω από μια διαφήμιση αναζήτησης. π.χ. "Προσθέσαμε επεκτάσεις διαφημίσεων συνδέσμου ιστοτόπου στις διαφημίσεις μας, προσφέροντας στους πελάτες μας επιπλέον επιλογές, για να κάνουν κλικ στον ιστότοπό μας."

Ολοκλήρωση

Η διαδικασία ολοκλήρωσης μιας συναλλαγής στο διαδίκτυο και παράδοσης αγορασμένων προϊόντων ή υπηρεσιών στον πελάτη. π.χ. "Κάθε έμπορος στο διαδίκτυο πρέπει να λαμβάνει υπόψη την πιο οικονομικά αποδοτική μέθοδο ολοκλήρωσης."

Chatbot

Ένα πρόγραμμα υπολογιστή που προσομοιώνει την ανθρώπινη συνομιλία συχνά μέσω του διαδικτύου. π.χ. "Δημιουργήσαμε ένα chatbot, για να απαντήσουμε σε συνήθεις ερωτήσεις πελατών και να βοηθήσουμε με την εξυπηρέτηση πελατών."

Πιστοποιητικό SSL

Το πιστοποιητικό SSL είναι απαραίτητο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία SSL (Επίπεδο ασφαλούς υποδοχής) η οποία κρυπτογραφεί ευαίσθητες πληροφορίες που συλλέγονται από ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως προσωπικά στοιχεία ή αριθμούς πιστωτικών καρτών. Οι έμποροι μπορούν να αγοράσουν και να υπογράψουν ψηφιακά ένα πιστοποιητικό SSL μέσω μιας Αρχής πιστοποιητικών. Όταν το πιστοποιητικό SSL διαμορφωθεί σε έναν ιστότοπο, τα προγράμματα περιήγησης στον ιστό ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι ο έμπορος χρησιμοποιεί μια αξιόπιστη και ασφαλή σύνδεση. π.χ. "Το εικονίδιο λουκέτου στη διεύθυνση ιστού διαβεβαιώνει τους πελάτες ότι ο ιστότοπός μας διαθέτει πιστοποιητικό SSL για την κρυπτογράφηση και την προστασία των προσωπικών τους στοιχείων."

Φόρος

Όσον αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο, ο όρος αυτός αναφέρεται στους συνολικούς φόρους που πρέπει να συλλέγονται σύμφωνα με τους νόμους και τις πολιτικές που ισχύουν σε τοπικό επίπεδο στα πλαίσια μιας παραγγελίας στο διαδίκτυο. π.χ. "Οι χώρες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εξακολουθούν να συζητούν σχετικά με τις καλύτερες πολιτικές για τη φορολόγηση των διαδικτυακών πωλήσεων."

Επιβεβαίωση παραγγελίας

Ένα τελικό βήμα μιας διαδικασίας ολοκλήρωσης συναλλαγής, στο οποίο ο πελάτης ενημερώνεται ότι η παραγγελία του έχει υποβληθεί με επιτυχία. Συνήθως, προβάλλεται στην οθόνη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ολοκλήρωσης συναλλαγής, αλλά και μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλεται στον πελάτη. π.χ. "Αφού κάποιος αγοραστής ολοκληρώσει μια αγορά, θα λάβει μια επιβεβαίωση παραγγελίας τόσο στη σελίδα προορισμού όσο και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διαθέτει."

{[ ((lesson.showTranscript) ? 'ΑΠΟΚΡΥΨΗ' : 'ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥ') ]}

Βασικά σημεία εκμάθησης

Γεια σας! Έχετε σκεφτεί να προωθήσετε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας σε νέους πελάτες που ζουν σε άλλες χώρες και μιλούν άλλες γλώσσες; Αν ναι, έχετε αναρωτηθεί ποιο είναι το πρώτο βήμα; Σε αυτό το βίντεο, θα μιλήσουμε για τη μετάφραση και την προσαρμογή σε τοπικό επίπεδο. Καλά το καταλάβατε. Αυτά τα 2 διαφέρουν και θα εξηγήσουμε αμέσως σε τι. Έχετε μια μικρή οικοτεχνία και εμπορεύεστε βαζάκια με γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες. Έχετε κάνει την έρευνά σας και θεωρείτε ότι η Αγγλία και η Γαλλία θα ήταν ιδανικές για την πώληση των προϊόντων σας. Αρχικά, σκεφτείτε για αυτές τις 2 χώρες. Πώς θα ανακαλύψουν τα προϊόντα σας οι Άγγλοι και οι Γάλλοι πελάτες; Μέσω διαφήμισης; Από μηχανές αναζήτησης; Μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Το πιο πιθανό είναι μέσω όλων αυτών. Για να κάνετε το site σας ελκυστικό σε πελάτες στο εξωτερικό πρέπει να σκεφτείτε δύο πράγματα: τη μετάφραση και την τοπική προσαρμογή. Ας ξεκινήσουμε με τη μετάφραση. Ακούγεται απλό αλλά δεν είναι τόσο. Μια απλή μετάφραση του περιεχομένου, μπορεί να μην είναι αρκετή. Μπορεί το σλόγκαν σας “να γλύφεις τα δάχτυλά σου” να μην μεταφράζεται σε αυτές τις αγορές ή η περιγραφή “Γλυκά από σπίτι” να έχει κακούς συνειρμούς σε κάποια γλώσσα. Ας δούμε τώρα τι εννοούμε “τοπική προσαρμογή”. Δεν αρκεί μια απλή τυπική μετάφραση. Χρειάζεται προσαρμογή στις ανάγκες κάθε χώρας. Άρα τοπική προσαρμογή λέγεται η προσαρμογή του κειμένου που θα κάνει τους ξένους πελάτες να αισθάνονται ότι "μιλάτε τη γλώσσα τους". Πώς θα το κάνετε αυτό; Σιγουρευτείτε ότι αναγράφετε τις σωστές μονάδες μέτρησης (π.χ. κιλά ή λίβρες) και το σωστό νόμισμα (π.χ. ευρώ, λίρα ή δολάριο). ‘Η προσαρμόστε την πλοήγηση. Ίσως στην Αγγλία να προβάλλετε σε δύο σελίδες τις μαρμελάδες γιατί έχουν μεγάλη πέραση. Φαντάζουν πολλά, αλλά υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που εξειδικεύονται σε αυτήν ακριβώς τη δουλειά. Αφού ολοκληρωθεί η μετάφραση και η τοπική προσαρμογή τσεκάρετε το site σας. Για παράδειγμα, αν έχετε μεταφράσει το site σας στα αγγλικά, ζητήστε από έναν φίλο σας Άγγλο να ρίξει μια ματιά και να σας πει τη γνώμη του. Ας συνοψίσουμε: Αν θέλετε να επεκταθείτε σε ξένες αγορές και να μεγαλώσετε κι άλλο την επιχείρησή σας,μεταφράστε το site σας και προσαρμόστε το περιεχόμενό του στις ανάγκες κάθε χώρας.