
Nu vet du hur e-postmarknadsföring funkar och nu är det dags att skapa din första kampanj.
I den här kursen ska vi gå igenom hur du fångar dina kunders uppmärksamhet med hjälp av intressanta ämnesrader. Vi ska också prata om vad du kan göra för att behålla deras intresse genom tydligt och relevant innehåll, och hur du länkar till mer information.
Men först, ska Giovanna, som driver Hilke indesign gå igenom några av sina knep.
“Ett nyhetsbrev är ett brev som ska locka kunder till er hemsida, eller för att visa nyheter, eller för att visa att vi har ett event, eller någonting för att säga “nu har vi något att säga till dig”. Därför är det också väldigt viktigt att du har ett snyggt nyhetsbrev, så det finns väldigt många leverantörer som säljer nyhetsbrev - mallar och sånt - men det finns också väldigt mycket gratissidor som du kan gå in och göra nyhetsbrev på. På nyhetsbreven, om man väljer en bra leverantör, så kan du även få tillbaka procentuellt hur många som faktiskt har klickat på det.
Du måste tänka lite på när du själv läser dom där nyhetsbreven. Sitter du en lördagskväll och läser ett nyhetsbrev? Om det är då du kanske har tid att göra det, då kanske du ska skicka ut det då. Det kan även integrera med din webbshop så när någon väljer att följa dig på nyhetsbrevet så är det integrerat med de program du har valt. Men det är faktiskt värt att ha ett nyhetsbrev och kanske en gång i månaden max skicka ut någonting.”
Låt oss säga att du har en butik som säljer djurtillbehör. Du har samlat in både namn och e-postadresser från dina befintliga och potentiella kunder, och vet även vilka typer av husdjur dom har. Nu är du redo att starta din första kampanj med e-postmarknadsföring.
Det första du vill göra är att nå ut till alla hund- och kattägare och berätta för dom om den senaste och bästa djurmaten du fått in till butiken. Men för att dom ska kunna ta del av erbjudandet måste du först få dom att vilja öppna ditt e-postmeddelande. Här gäller det att göra ett bra första intryck, så fundera på vad kunderna ser när dom tittar i sin inbox. Vad kan du göra för att få dom att öppna ditt meddelande? Två saker som mottagarna ser först av allt är ditt företagsnamn och ämnesraden i ditt meddelande. Därför är det bra att använda ett namn och en e-postadress som tydligt visar att meddelandet kommer från ditt företag.
Vad du väljer att skriva i ämnesraden har stor betydelse för din kampanj. En intressant och tydlig ämnesrad kan få kunderna att vilja öppna meddelandet, medan en dåligt formulerad ämnesrad kan få dom att slänga det i papperskorgen utan att öppna det. Ett tips är att göra ämnesraden kort och enkel, och försöka fånga den mest relevanta informationen i meddelandet – den ska helst vara kortare än tio ord. Och om du kan, försök anpassa och lokalisera ämnesraden. Till exempel: “Anna, äter din hundvalp rätt foder? Nåt du ska undvika är ord som ”gratis”, ”procentrabatt”, ”påminnelse” och ”specialerbjudanden”. Använd dig heller inte av valutasymboler och utropstecken. Detta aktiverar nämligen ofta skräppostfilter, och då kommer inte ditt meddelande fram.
När du har fångat kundernas uppmärksamhet och dom har öppnat ditt e-postmeddelande är halva arbetet gjort. Nu måste du se till att meddelandet innehåller information som är övertygande och engagerande, samtidigt som du använder rätt tonalitet för just dina kunder. Kom ihåg att kunderna har ont om tid, och dom får mängder av e-post varje dag. Därför är det viktigt att du skrivit ett intressant meddelande som är kortfattat och relevant. Se till att du använder korta stycken med endast några få meningar, samtidigt som du fokuserar på ett enda tema i ditt meddelande.
Du kan alltid länka till mer utförlig information på din webbplats. Länkarna i ditt e-postmeddelande bör innehålla uppmaningar att klicka sig fram till erbjudanden på din webbplats. Till exempel kan du skriva: ”Klicka här så får du 25% rabatt på nästa beställning av din katts favoritmat”, eller ”Klicka här och få gratis frakt på alla beställningar över 500 kr”. Använd fetstilt text och design för att lyfta fram erbjudanden och innehåll du vill uppmärksamma lite extra.
Sist men inte minst får du inte glömma att ta med länkar längst ner i meddelandet där kunderna kan ändra sina e-postinställningar och kontaktuppgifter – samt möjligheten att avsluta sin prenumeration. Att ge dina kunder ett enkelt sätt att välja bort dina utskick är inte bara bra service, det är också ett krav enligt lag i många länder.
För att summera: Lägg kraft på att ta fram ett roligt och engagerande innehåll, och formulera en kort, men effektiv, ämnesrad. Ta även med praktiska länkar som kan förbättra dina kunders upplevelse – då kan du vara säker på att din försäljning ökar.
Vad som är extra bra med att ta fram en kampanj genom e-postmarknadsföring är att du ser direkt vad som fungerar bra – och vad som fungerar sämre. Då kan du förbättra dina e-postutskick och utöka din verksamhet.
Nyckellärdomar
Dina kampanjer förändras hela tiden, men målet förblir detsamma: Du vill skapa meddelanden som fångar mottagarnas uppmärksamhet och uppmuntrar till handling. Med våra tips kan du marknadsföra ditt företag som ett proffs. I den här videon tittar vi på hur du
- gör ett bra första intryck genom ämnesraden
- skriver kortfattat och koncist innehåll med effektiva uppmaningar
- tar med användbara länkar till kunderna.