Annonsera i andra länder - Google Digitalakademin
Expandera företaget till andra länder: modul 1/1

4. Annonsera i andra länder

Lägg till i min utbildningsplan
Ta bort från Min utbildningsplan
Dela:
Twitter
Facebook
LinkedIn

Toppen, nu är du igång!

Vill du titta på fler kostnadsfria självstudier?

{[ ((lesson.showTranscript) ? 'Dölj' : 'Se transkriptet') ]}

Om du tänker utöka verksamheten till en ny marknad, i ett annat land. Behöver du en plan, så att du kan annonsera effektivt. Även om det är möjligt för kunder, i en ny marknad, att hitta dig i organiska sökresultat. Kan du nå dem mycket snabbare om du investerar i marknadsföring. Låt oss därför ta oss en titt på hur sökannonsering, visningsannonsering, och annonsering i sociala medier. Kan hjälpa dig och ditt företag.

Säg att du har en butik som säljer vintage skivor, och att du tänker utöka verksamheten från Sverige till Tyskland. Då behöver du antagligen få din webbplats översatt och lokaliserad till tyska. Så att folk som söker på gamla skivor, på tyska, kanske hittar ditt företag och blir dina nya kunder. Men om du vill visa upp företaget för många fler potentiella kunder, kan det vara en bra idé at annonsera. Annonser vid sökresultat, är ett effektivt sätt att visa upp dig för folk, som redan söker efter det du erbjuder. Om du redan gör detta i Sverige, behöver du bara översätta och anpassa, sökorden och annonserna.

Se även till att annonserna leder till en målsida, på det lokala språket. Om du undra vilka sökord som är vanliga, på den nya marknaden. Kan du testa ett verktyg som Googles sökordsplanerare eller Bings verktyg för sökordsforskning. De kan visa vilka sökord so är populära, tillsammans med annan användbar information. Exempelvis hur mycket de kostar och hur många konkurrenter, du förmodligen har på den nya marknaden.

Men det finns även potentiella kunder som inte redan söker efter dina produkter. När du expanderar till en ny marknad, är det antagligen inte många som är bekanta med ditt företag. Då är visningsannonser och sociala medier, två bra sätt att berätta om dina produkter och tjänster. Du kan börja med annonsera på webbplatsen som din målgrupp besöker. Om det finns någon populär webbplats, där tyska musikälskare diskuterar sina favoritskivor. Kan det vara en perfekt plats att visa din annonser på. Om du behöver lite hjälp kan du kolla verktyg som, Googles visningsplaneraren och få detaljerad information om var din målgrupp tillbringar sin tid på nätet.

Det är även en bra idé att undersöka vilka sociala medier dina nya potentiella kunder använder. Är det Facebook, Twitter eller finns det andra populära nätverk, som är unika för Tyskland. När du vet detta kan du annonsera i sociala nätverk, för tyskar som verkligen är intresserade av gamla skivor.

Kom ihåg att om du kombinerar olika marknadsföringsalternativ så ökar du chansen att nå ut till fler. Säg nu att du har börjat få kunder på den nya marknaden. Då kan du annonsera för att göra dem ännu mer engagerade och skapa lojalitet. E-post marknadsföring är ett effektivt sätt att hålla kontakten med intresserade kunder över längre tid. Du skulle exempelvis kunna informera om att du har nya skivor i lager eller om special erbjudanden. Men glöm inte att varje land har olika lagar, när det kommer till e-postmarknadsföring. Så ta reda på vad som gäller på din nya marknad.

Du kan också testa ominriktning, vilket innebär att du kan annonsera för folk som redan har besökt din webbplats. Med utgångspunkt för vad de gjorde där. Du kan alltså visa annonser som är intresserade av ditt företag och att uppmuntra dem, till att återvända till webbplatsen. Någon som läser din blogg, varannan vecka, är uppenbarligen intresserade av gamla skivor. Så försök rikta om annonser och övertyga personen om att handla hos dig.

För att summera: När du går in på en ny marknad, känner kunden antagligen inte till ditt företag, så du bör göra lite reklam. Du kan använda många olika typer av annonser på samma gång. Sökannonser, visningsannonser, annonser i sociala medier, e-post, och ominriktning kan också visa sig vara värdefullt för ditt företag. Använd det här, så kommer du att få ditt företag att växa på en ny marknad.

Annons

Ett sponsrat resultat som visas på en sökmotors resultatsida (SERP). Annonser brukar bestå av ett par textrader och kan innehålla annat, t.ex. en gatuadress, recensioner och telefonnummer. Exempel: ”Min annons Snygga bröllopsbilder har fått kunderna att flockas.”

Förvärv av trafik

Arbetet med att locka till sig besökare, som ofta benämns trafik till webbplatser, mobilappar och andra digitala tillgångar. Exempel: ”Min förvärvsstrategi är fokuserad på folk som nyligen har köpt gamla hus.”

Sociala medier

Innehåll såsom text, bilder eller videor som skapas av enskilda och delas på internet. Exempel: ”Sociala medier förändras hela tiden, så jag anlitade en person som kunde hjälpa mig att ta fram en strategi för sociala medier.”

Målsida

Sidan som en annan sida länkar till. Exempel: ”Om du klickar på länken Galleri kommer du till en målsida som är sprängfylld med bilder på våra frukter och grönsaker.

Rekommendationsmotor för produkter

Ett program som lämnar specifika förslag på produkter utifrån given information. Exempel: ”Rekommendationsmotorn för produkter på vår webbplats där vi säljer handgjorda möbler matchar stolar med alla bord och skrivbord.”

Genomsnittlig annonsposition

Platsen för din annons på sökmotorns resultatsida (SERP). Sökmotorer brukar beteckna den första platsen som plats 1. Om din annons hamnar på första plats hälften av gångerna och på andra plats den andra hälften, är den genomsnittliga positionen 1,5. Exempel: ”Min genomsnittliga annonsposition för mina foton på husdjur förbättrades från 7 till 3. Jag vet knappt till mig av glädje!”

Chattbot

Ett datorprogram som simulerar ett mänskligt samtal, ofta via internet. Exempel: ”Vi tog fram en chattbot för att besvara vanliga frågor från kunderna och hjälpa till med kundtjänsten.”

Kategori

I samband med e-handel grupperas produkter ofta i en hierarki med kategorier och underkategorier. Exempel: ”På vår e-handelsplats där vi säljer handgjorda möbler använder vi kategorier som sovrum, vardagsrum och hemmakontor. Bland underkategorierna finns typen av ytbehandling av träet.”

Länktext

Den synliga eller klickbara delen av en länk på en webbsida. Exempel: ”Om du klickar på länken med länktexten ’Bildgalleri över ekologiska grönsaker’ hamnar du på en sida med fler foton av våra frukter och grönsaker.”

E-handel

Försäljning av produkter och tjänster på nätet.

Sökmotoroptimering

Bruket att göra ändringar på webbsidor och i innehåll och att marknadsföra innehållet så att det blir mer synligt i sökmotorns organiska – inte betalda – resultat. Exempel: ”En investering i SEO hjälpte min webbplats att hamna högre i sökmotorernas resultat.”

CTR

Antalet gånger folk klickar på ett intressant objekt, t.ex. en annons, jämfört med antalet gånger som objektet exponeras för användarna. Exempel: ”Min klickfrekvens för annonser om utomhusmåleri är 2 %, men min CTR för annonser om muralmålningar inomhus är mindre än 1 %.”

Metasökord

En kort lista med flera ord som kortfattat beskriver innehållet på en sida. Detta används inte av någon sökmotor. Exempel: ”Jag brukar inte infoga några metasökord på mina webbsidor, eftersom sökmotorerna inte använder informationen.”

Innehåll

Det digitala material som är tillgängligt för användarna via text, video, ljud, bilder osv. Exempel: ”Jag lägger till mer bild- och videoinnehåll på min webbplats så att den ska bli mer engagerande.”

Konvertering

Åtgärden som du vill att besökare ska utföra. Några exempel är e-handelsköp, inskick av formulär, telefonsamtal och videovisningar. Exempel: ”Mitt huvudsakliga mål är att folk ska boka en konsultation på min webbplats, men att registrera sig för mitt nyhetsbrev per e-post betraktas också som en konvertering.”

Vlogg

Videoversionen av en blogg. Uppdateringarna är nya videor i stället för skriftliga inlägg.

Mobil handel

Försäljning som sker på en smartphone eller surfplatta eller som påverkas av efterforskningar som görs på mobila enheter. Exempel: ”Allt fler köper på sina smartphones och surfplattor, och det gör den mobila handeln viktigare och viktigare för oss.”

Kundsegmentering

Att sortera kunder i grupper för att identifiera köpare med högre värde eller potential. Segmentering bygger i många fall på demografiska kategorier som plats, ålder, kön, intressen och köpvanor. Exempel: ”Vi upptäckte en värdefull kundsegmentering för personer som ofta återkommer och köper något på webbplatsen.”

Konverteringsfrekvens

Kvoten mellan antalet konverteringar och besök, som ofta används för att mäta det digitala resultatet. Exempel: ”Konverteringsfrekvenserna går att förbättra genom att använda annonskampanjer för att få fler besökare till nätbutiken.”

Lager

En komplett lista över och värdet av en näthandlares aktuella produktlager som finns för försäljning. Exempel: ”Välordnade och väldesignade produktsidor är ett dynamiskt sätt att visa upp en säljares lager.”

URL

Den unika adressen till en sida eller något digital innehåll på internet. Exempel: ”Max, du kommer åt min webbplats genom att skriva in URL:en i webbläsaren.”

E-postmarknadsföring

Förfarandet att lämna ut information och marknadsföra produkter och tjänster med hjälp av e-postmeddelanden.

Faktisk kostnad per klick (CPC)

Det verkliga belopp som ett företag betalar till sökmotorn när annonsen får ett klick. Företaget anger ett högsta CPC som fungerar som tak: det kan aldrig debiteras mer än så. Men beroende på antalet övriga annonser i auktionen och deras relevans, kan det belopp som behöver betalas variera. Formeln för kostnaden per klick varierar en aning för olika sökmotorer, men det fungerar normalt så här: (annonsrankning att slå ÷ ditt relevansresultat) + 0,01 GBP. Låt oss ta ett exempel. Din konkurrent Wanda’s Weddings hamnar på annonsrankningen direkt ovanför din (det är den annonsrankning du måste slå i den här formeln). Hennes annonsrankning är 12. Nu måste vi dela det med din relevanspoäng. Säg att du har fått 9 av 10 möjliga poäng. Då är din faktiska kostnad per klick (12/9) + 0,01 GBP, dvs. 1,34 GBP. Exempel: ”Jag kan tänka mig att bjuda upp till 1,75 GBP för min bröllopsfotoannons, men som tur är är min faktiska CPC bara 1,60 GBP.”

Produktflöde

En fil i ett särskilt format som innehåller en aktuell lista med produkter som finns i lager och information om dem. Denna fil kan göras tillgänglig för andra tjänster som ett sätt att puffa för produkterna som finns i flödet. Exempel: ”Vi lade upp vårt företags produktflöde i en sökmotors säljardatabas så att våra produkter visas när de matchar en sökning.”

Interna länkar

Länkar från en sida till en annan på samma webbplats. Exempel: ”Webbplatsbesökarna kan klicka på interna länkar på startsidan och se webbsidorna i galleriet med frukt och grönsaker.”

ALT-text

Text som används i koden på en sida för att beskriva en bild. Om en bild inte går att visa och inte läsa in på sidan, visas ALT-texten i en tom ruta där bilden normalt skulle synas. ALT-texten används även av skärmläsningsprogram för att göra sidan mer tillgänglig för blinda och personer med nedsatt syn. De kan då få reda på vad bilden föreställer. Exempel: ”Startsidan på min webbplats www.blakeproduce.com innehåller en bild av en fruktträdgård och grönsaksodling. Jag beskrev den med följande ALT-text i bildkoden: ’Färsk frukt och färska grönsaker skördade för hand i Blake Produces trädgårdar’.”

Betalningsgateway

En tjänsteleverantör som godkänner betalningar som görs online med exempelvis ett kredit- eller ett bankkort. Betalningsgatewayer ger säljarna möjlighet att ta emot betalningar för sina produkter och tjänster på nätet. Exempel: ”Betalningsgatewayer ger kunderna möjlighet att köpa något med sitt bank- eller kreditkort bara genom att trycka på en knapp.”

Metabeskrivning

Beskrivningen av en webbsida som ingår i sidans kod. Den kan även användas som en del av beskrivningen på sökmotorernas resultatsidor. Exempel: ”Jag skriver metabeskrivningar för alla sidor på min webbplats ifall sökmotorn visar sidan i sökresultatet.”

Betala per klick

Ett annonseringssystem där annonsörerna betalar för att användarna klickar på deras annonser. Exempel: ”Jag tänker använda betala per klick-annonser för att marknadsföra mina nya ytbehandlingar.”

Annonsnätverk

En plattform som sammanför annonsörer med utgivare som vill visa upp deras annonser. Annonsören betalar en summa till nätverket varje gång en överenskommen händelse inträffar, t.ex. en annonsvisning, ett klick eller en försäljning. Nätverket delar med sig av intäkten från annonsören till utgivaren, efter avdrag för nätverkets avgifter. Exempel: ”Vi valde ett annonsnätverk för våra visningskampanjer så att vi skulle kunna få ut våra annonser på många olika webbplatser snabbt.”

Sökmotorers resultatsidor

En lista med resultat som visas på en sökmotor som svar på en användares sökfråga. Exempel: ”När jag hade sökt efter ’köp högblank färg i parti’ observerade jag att det finns både organiska resultat och betalda listningar på sökmotorers resultatsidor.”

Webbläsare

Programmet som besökaren använder för att ta sig runt på internet. Några exempel är Chrome, Firefox, Internet Explorer och Safari. Exempel: ”Jag kan ta reda på hur många som besöker min webbplats med webbläsaren Chrome eller Firefox genom att använda mina webbanalysverktyg.”

SKU

En SKU (stock keeping unit, artikelnummer) är ett unikt id som tilldelas enskilda, distinkta produkter och används för att hålla reda på lagret och skilja mellan olika varor som är till salu. Exempel: ”Genom att använda SKU:er kan vi hålla reda på vad vi har i lager på olika platser, så att vi kan optimera lagerhanteringen.”

Index

En sökbar katalog med webbsidor och digitalt innehåll som används av en sökmotor för att erbjuda relevanta resultat. Exempel: ”Innan min webbplats dök upp i sökmotorns index kunde folk inte hitta den när de letade efter entrémålningar.”

Virtual reality

En datorgenererad simulering av en tredimensionell miljö som det går att interagera med genom utrustning såsom headset, sensorer eller joysticks.

Webbspam

Tekniker för att lura till sig en topplacering i sökresultat, t.ex. upprepade sökord, att betala andra webbplatser för att länka till den egna, eller att infoga osynlig text på skärmen. Detta anses vara dålig stil, eftersom verkligt relevanta webbplatser hamnar långt ner i resultaten. Exempel: ”Jag fick erbjudanden i e-posten om att hamna överst i Googles sökresultat, men jag struntade i dem eftersom det handlar om spammetoder.”

Stationär dator

En dator som inte är bärbar. Exempel: ”Jag föredrar att använda en stationär dator hemma, men när jag reser använder jag min bärbara.”

Beställningsbekräftelse

Det sista steget i kassaprocessen där kunden informeras om att beställningen har lagts. Det brukar visas på skärmen under kassaprocessen och i ett e-postmeddelande som skickas till kunden. Exempel: ”När en kund har genomfört ett köp får han eller hon en beställningsbekräftelse i form av en målsida och ett e-postmeddelande.”

Analys

Analys av data som genereras av vad folk gör på webbplatser eller i mobilappar. Syftet är att hitta sätt att förbättra webbplatser och marknadsföringskampanjer. Exempel: ”Jag använder ett webbanalysverktyg för att ta reda på hur jag ska kunna förbättra vissa webbsidor. Målet är att öka kundengagemanget på min webbplats.”

SSL-certifikat

Ett SSL-certifikat krävs för att det ska gå att använda SSL-teknik (Secure Sockets Layer). Med denna teknik krypteras känslig information som samlas in på e-handelsplatser, t.ex. personliga uppgifter eller kreditkortsnummer. Säljarna kan köpa och signera ett SSL-certifikat digitalt via en certifikatutfärdare. Så fort SSL-certifikatet har konfigurerats på en webbplats, visar webbläsaren för konsumenten att säljaren använder en betrodd och säker anslutning. Exempel: ”Hänglåsikonen i vår webbadress försäkrar kunderna om att vår webbplats har ett SSL-certifikat för att kryptera och skydda deras personliga uppgifter.”

ROI

En beräkning en annonsör gör för att försöka ta reda på om marknadsföringskampanjerna på nätet är lönsamma eller inte. Detta är en formel som många använder för att beräkna avkastningen på investeringen: avkastning på investeringen = (vinsten från investeringen – investeringskostnaden) / investeringskostnaden. Exempel: ”Försäljningen som våra visningsannonskampanjer ger har gett positiv avkastning på investeringen det här kvartalet.”

Klickfrekvens

Antalet gånger folk klickar på ett intressant objekt, t.ex. en annons, jämfört med antalet gånger som objektet exponeras för användarna. Exempel: ”Min klickfrekvens för annonser om utomhusmåleri är 2 %, men min CTR för annonser om muralmålningar inomhus är mindre än 1 %.”

SERP

En lista med resultat som visas på en sökmotor som svar på en användares sökfråga. Exempel: ”När jag hade sökt efter ’köp högblank färg i parti’ observerade jag att det finns både organiska resultat och betalda listningar på sökmotorers resultatsidor.”

UGC

Innehåll som skapas av användare av en onlineplattform, t.ex. videor, kommentarer eller inlägg. Exempel: ”De flesta sociala nätverk förlitar sig på att användarna ska generera innehåll genom att göra inlägg och dela.”

Geografisk inriktning

Använd geografisk inriktning om du bara vill visa annonser för personer i ett visst geografiskt område. Exempel: ”Vi anpassade vår geografiska inriktning så att vi bara visade våra annonser inom åtta mils omkrets från vårt företag.”

Sökord

Den specifika term en användare sökte efter innan personen kom till din webbplats. Exempel: ”Sökorden ’romantisk lyxresa’ fungerar väldigt bra för min webbplats.”

Klickfrekvens (CTR)

Antalet gånger någon klickar på ett intressant objekt, t.ex. en annons, jämfört med antalet gånger någon exponeras för objektet. Säg att din annons har fått 100 visningar och 3 klick. Då är klickfrekvensen 3 %. CTR är en viktig indikation på om annonsen är relevant för alla som använder sökmotorn. Du kan föreställa dig detta som antalet personer som faktiskt kommer in i butiken efter att ha stannat till utanför delat med antalet personer som stannar till och enbart tittar i skyltfönstret. Det finns inga specifika riktlinjer, men du bör alltid försöka förbättra klickfrekvensen. Exempel: ”Jag förbättrade klickfrekvensen ordentligt när jag lade till prisuppgifter i min bröllopsfotoannons. Det fick uppenbarligen fler att vilja klicka sig vidare.”

HTML

Hypertext Markup Language. Ett språk som webbutvecklare använder för att skapa webbplatser. Exempel: ”Min webbplats skrevs i HTML.”

Avkastning på investering

En beräkning en annonsör gör för att försöka ta reda på om marknadsföringskampanjerna på nätet är lönsamma eller inte. Detta är en formel som många använder för att beräkna avkastningen på investeringen: avkastning på investeringen = (vinsten från investeringen – investeringskostnaden) / investeringskostnaden. Exempel: ”Försäljningen som våra visningsannonskampanjer ger har gett positiv avkastning på investeringen det här kvartalet.”

XMP-webbplatskarta

En lista med webbsidor på din webbplats som hjälper sökmotorerna att förstå webbplatsen. Exempel: ”Sökmotorerna blev hjälpta av att jag lade till en webbplatskarta på www.blakeproduce.com.”

Bot

Ett program som är designat att titta på material på internet och samla in information om det, så att alla som söker ska hitta vad de letar efter. Exempel: ”När jag lanserade min webbplats såg jag till att sidorna var synliga för sökmotorernas botar, så att de kunde indexera mina sidor.”

Budhanteringsprogramvara

Programvara som går att använda för att hantera en sökkampanj automatiskt, ofta enligt på förhand vald regler.

Unik besökare

En besökare till en webbplats under en viss period. Exempel: ”Det spelar ingen roll hur många gånger min farbror Robert kommer till webbplatsen, han räknas ändå som en unik besökare.”

Sökterm

Det hela och exakta ord eller den hela och exakta fras som en person skriver in i en sökmotor för att hitta vad han eller hon söker efter. Det kan men behöver inte matcha exakta det sökord som annonsörerna riktar in sig på. Exempel: ”Söktermen ’husdjursfoton Cardiff’ fungerar utmärkt för mig varje månad.”

Rabattkod

En särskild kod som en person kan ange i kassan och som ger rabatt. Näthandlarna kan erbjuda kupongkoder för att övertyga nya kunder om att slutföra ett köp på webbplatsen, eller gamla kunder om att köpa igen. Exempel: ”Företag som erbjuder kupongkoder kan ofta få kunder som är på jakt efter ett bra erbjudande att köpa mer.”

App

Ett program som är utformat för att köras på smartphones, surfplattor och andra mobila enheter. Exempel: ”Jag behöver måla om huset, så jag använde en lokal app för att hitta en målare med gott betyg nära mig.”

Session

Ett antal handlingar och åtgärder som sker på din webbplats inom en given tidsram. En session kan t.ex. bestå av ett antal sidvisningar och e-handelstransaktioner. Exempel: ”Det kom 2 000 besökare till min webbplats i förra månaden, men det enda jag egentligen bryr mig om är om besöken ledde till försäljning.”

Betalda listningar

Annonser som visas på sökmotorers resultatsidor. Exempel: ”Jag funderar på att betala för att min webbplats ska visas bland de betalda listningarna så att jag kan få fler kunder till min webbplats.”

Kupongkod

En särskild kod som en person kan ange i kassan och som ger rabatt. Näthandlarna kan erbjuda kupongkoder för att övertyga nya kunder om att slutföra ett köp på webbplatsen, eller gamla kunder om att köpa igen. Exempel: ”Företag som erbjuder kupongkoder kan ofta få kunder som är på jakt efter ett bra erbjudande att köpa mer.”

Kostnad per konvertering

Detta kallas ofta kostnaden per förvärv (CPA) och är en kvot som mäter hur mycket pengar du spenderar på annonser relativt antalet konverteringar som annonserna ger. Om du t.ex. spenderar 100 GBP och får 4 konverteringar är kostnaden per konvertering 25 GBP. Kostnaden per konvertering bör vara lägre än värdet av konverteringen. Om konverteringen bara är värd 20 GBP är kostnaden 25 GBP per konvertering inte lönsam. Exempel: ”Min kostnad per konvertering var för hög, så jag började spendera lite mindre på onlineannonser och undersökte hur jag skulle kunna förbättra mina annonser inför framtida kampanjer.”

Rankning

En webbsidas position på en sökmotors resultatsida. Exempel: ”Om jag lägger manken till hoppas jag kunna få upp min webbplats på första plats hos sökmotorerna för mina relevanta sökord och min aktuella målgrupp.”

Organiska sökträffar

Resultat från en sökmotor som inte är betalda annonser. Exempel: ”Ju högre min webbplats rankas i en sökmotors organiska sökresultat, desto mer trafik får jag till webbplatsen.”

Besök

Ett antal handlingar och åtgärder som sker på din webbplats inom en given tidsram. En session kan t.ex. bestå av ett antal sidvisningar och e-handelstransaktioner. Exempel: ”Det kom 2 000 besökare till min webbplats i förra månaden, men det enda jag egentligen bryr mig om är om besöken ledde till försäljning.”

Frakt

Att fysiskt skicka köpta produkter till konsumenten. Detta kostar i det flesta fall extra och debiteras kunden av näthandlaren. Frakten kan även syfta på dessa tilläggsavgifter. Exempel: ”Under kassaprocessen beräknas frakten utifrån de köpta möblernas totalvikt.”

Startsida

Den första sidan eller ”huvudsidan” på en webbplats. Exempel: ”På min startsida ser besökarna exempel på mina snyggast målade hus.”

Webbadress

Den unika adressen till en sida eller något digital innehåll på internet. Exempel: ”Max, du kommer åt min webbplats genom att skriva in webbadressen i webbläsaren.”

Sökfråga

Det sökord eller den fras som en användare skriver in i en sökmotor för att hitta vad han eller hon letar efter. Exempel: ”När folk använder söktermen ’frisör’ kanske de vill ha tips om hur de kan göra det själva eller ha tag på någon som kan klippa dem.”

Returpolicy

En framställning som förklarar när, hur och under vilka omständigheter en kund får returnera produkter som har köpts från säljaren. Exempel: ”Vi har en länk till vår returpolicy längst ned på webbplatsen, och där meddelar vi att specialbeställda möbler inte återbetalas om det inte är fel på dem.”

Kassa

En plats där besökarna på webbplatsen lämnar den information som krävs för att slutföra en e-handelstransaktion. Exakt vad som sker kan variera, men man brukar behöva lämna betalnings- och faktureringsinformation, fraktinformation, en orderverifiering och en orderbekräftelse. Exempel: ”En av e-handelns gyllene regler är att kassan måste vara användarvänlig och fungera smidigt.”

Effektuering

Processen för att slutföra en onlinetransaktion och leverera de produkter eller tjänster som kunden har köpt. Exempel: ”Alla näthandlare måste fundera över det mest kostnadseffektiva sättet att effektuera beställningar.”

Svart hatt

Manipulativ eller bedräglig SEO-taktik som enbart optimerar för sökmotorer och inte för användare. Exempel: ”Jag var särskilt noga med att undvika alla svart hatt-metoder för sökmotoroptimering. Jag ville inte att sökmotorernas rankning av www.mydeliciousorganicveggies.com skulle försämras.”

Mål

Åtgärden som du vill att besökare ska utföra. Några exempel är e-handelsköp, inskick av formulär, telefonsamtal och videovisningar. Exempel: ”Mitt huvudsakliga mål är att folk ska boka en konsultation på min webbplats, men att registrera sig för mitt nyhetsbrev per e-post betraktas också som en konvertering.”

Spam

Tekniker för att lura till sig en topplacering i sökresultat, t.ex. upprepade sökord, att betala andra webbplatser för att länka till den egna, eller att infoga osynlig text på skärmen. Detta anses vara dålig stil, eftersom verkligt relevanta webbplatser hamnar långt ner i resultaten. Exempel: ”Jag fick erbjudanden i e-posten om att hamna överst i Googles sökresultat, men jag struntade i dem eftersom det handlar om spammetoder.”

Showrooming

När en kund tittar på en produkt i en butik och sedan köper den på nätet. Exempel: ”Elektroniksäljare på nätet blir allt mer populära, men kunderna besöker fortfarande showroombutiker innan de köper något.”

SEO

Bruket att göra ändringar på webbsidor och i innehåll och att marknadsföra innehållet så att det blir mer synligt i sökmotorns organiska – inte betalda – resultat. Exempel: ”En investering i SEO hjälpte min webbplats att hamna högre i sökmotorernas resultat.”

SEM

En form av marknadsföring som innebär att du kan bjuda på att annonsen ska visas bredvid sökresultat för sökord som användare skriver in. Detta gör att företagen kan visa upp sig för användarna just då de söker för de saker som företagen erbjuder. Exempel: ”SEO är en lång process, men att använda SEM hjälpte mig att får betydligt mer trafik till webbplatsen riktigt fort.”

Klick

När en person besöker din webbplats via en annons. För de flesta SEM-kampanjer betalar du bara när den som söker klickar på annonsen. Exempel: ”Min annons Söta foton på valpar får betydligt fler klick än annonsen Söta foton på kattungar.”

Webbanalysverktyg

Analys av data som genereras av vad folk gör på webbplatser eller i mobilappar. Syftet är att hitta sätt att förbättra webbplatser och marknadsföringskampanjer. Exempel: ”Jag använder ett webbanalysverktyg för att ta reda på hur jag ska kunna förbättra vissa webbsidor. Målet är att öka kundengagemanget på min webbplats.”

Sökmotor

Ett verktyg som indexerar och returnerar relevant digitalt innehåll som svar på användarnas sökord. Några populära sökmotorer på internet är Google, Bing, Yahoo, DuckDuckGo, Baidu, Yandex och andra. Exempel: ”Jag använder sökmotorer för att hitta trender inom heminredning.”

Länkuppbyggnad

En process för att uppmuntra till relevanta inkommande länkar av hög kvalitet genom att skapa unikt, relevant innehåll som kan bli populärt bland folk på internet på naturlig väg. Exempel: ”Eftersom vårt innehåll är relevant och engagerande är det mer troligt att andra webbplatser länkar till våra sidor, och det hjälper oss att bygga upp länkar och förbättra vår position hos sökmotorerna.”

Högsta CPC

Den högsta kostnaden per klick (CPC) eller budpriset är det högsta belopp som du kan tänka dig att betala för ett klick på din annons. Men du debiteras inte nödvändigtvis hela ditt högsta CPC. Om ditt högsta CPC t.ex. är 1,25 GBP kanske du bara behöver betala 1,04 GBP beroende på konkurrensfaktorer. Men att höja budet kan öka sannolikheten för en högre annonsposition på sökmotorns resultatsida. Exempel: ”Jag bjuder upp till 2,25 GBP, men det är mitt högsta CPC – jag är inte gjord av pengar!”

Kundens långsiktiga värde

Det värde en kund utgör för ett företag under loppet av hela deras relation och inte bara under en transaktion. Exempel: ”Det höga långsiktiga kundvärdet för den här typen av produkt innebär att vi har råd att lägga mer på att förvärva kunden från första början.”

Budpris

Den högsta kostnaden per klick (CPC) eller budpriset är det högsta belopp som du kan tänka dig att betala för ett klick på din annons. Men du debiteras inte nödvändigtvis hela ditt högsta CPC. Om ditt högsta CPC t.ex. är 1,25 GBP kanske du bara behöver betala 1,04 GBP beroende på konkurrensfaktorer. Men att höja budet kan öka sannolikheten för en högre annonsposition på sökmotorns resultatsida. Exempel: ”Jag bjuder upp till 2,25 GBP, men det är mitt högsta CPC – jag är inte gjord av pengar!”

Bakåtlänk

Alla länkar som leder till en sida eller en webbplats från en annan sida eller webbplats. Exempel: ”Våra blogginlägg är mycket populära och fyllda med nyttig information, så vi har massor av bakåtlänkar till dem från andra webbplatser.”

E-handelsplattform

Ett program eller en app som ger företag möjlighet att sälja på nätet. E-handelsplattformars specifika funktioner varierar, men de brukar omfatta att produktinformation visas för besökarna på webbplatser, hantering av kundkonton, processer för att sköta kundvagnar och kassan, möjlighet att söka efter produkter, hantering av beställningar och annat. Exempel: ”En e-handelsplattform kan ge onlineföretaget tillgång till de funktioner som krävs för att visa upp produkter, hantera kundkonton och genomföra köp.”

Visning

Antalet gånger en annons visas. Det betyder inte nödvändigtvis att någon klickade på den. Exempel: ”Min annons om babyfoton visas mycket, men inte så många klickar på den – jag kan behöva skriva om den.”

Kundvagn

En funktion på en e-handelsplats som gör att besökarna kan lägga till och redigera flera utvalda produkter i samma beställning under en shoppingsession. Exempel: ”Det är absolut nödvändigt att ha en kundvagn på sin e-handelsplats så att användarna kan botanisera bland och köpa flera artiklar.”

Direktleverans

Ett sätt att effektuera beställningar som innebär att näthandlaren inte har något fysiskt lager och skickar varor från sina lokaler, utan låter beställda varor levereras från en annan källa eller plats. Exempel: ”Möbelaffären på nätet har inget eget lager, utan låter måttbeställda produkter levereras direkt från hantverkarnas snickerier.”

Visningar

Antalet gånger en annons visas. Exempel: ”Min nya marknadsföringskampanj för hemmagjort hundgodis fick tusentals visningar, men jag är osäker på om jag har sålt något än.”

Dubblettinnehåll

Innehåll som är likartat eller identiskt med innehåll som finns på en annan webbplats. Sökmotorer brukar ignorera dubblettinnehåll. Exempel: ”Vi undviker dubblettinnehåll genom att investera i nytt material.”

Webbplatskarta

En lista med webbsidor på din webbplats som hjälper sökmotorerna att förstå webbplatsen. Exempel: ”Sökmotorerna blev hjälpta av att jag lade till en webbplatskarta på www.blakeproduce.com.”

Innehållsmarknadsföring

Att skapa onlinematerial som bloggar, videor eller infografik för att locka till sig och engagera en bestämd målgrupp.

Kontolöst köp

En kassaprocess där användaren kan genomföra en transaktion utan att skapa något konto hos onlinesäljaren. Exempel: ”Jag föredrar kontolösa köp när jag köper något på nätet, så att jag slipper lägga tid på att skapa ett eget konto.”

Genomsnittligt ordervärde

Det genomsnittliga beloppet för varje kundorder. Det används ofta som ett mått på resultatet. Exempel: ”För företagaren är det genomsnittliga ordervärdet ett utmärkt mått för att uppskatta den årliga tillväxten av intäkterna.”

Kostnad per klick

Hur mycket pengar det kostar att få ett klick på en digital annons. Exempel: ”Kostnaden per klick verkar vara högre under helgen, så jag kör bara mina kampanjer på vardagar.”

Annonstillägg

Valfri extra information som går att visa under en sökannons. Exempel: ”Vi lade till annonstillägg med webbplatslänkar i våra annonser. Det ger kunderna extra möjligheter att klicka sig vidare till vår webbplats.”

Bannerannons

En typ av annons som visas på webbsidor och i mobilappar. Den finns i en mängd olika format (t.ex. bilder, animerade GIF-bilder och multimedia). Exempel: ”Jag använder bannerannonser för att få nya kunder till min webbplats.”

Konverteringsfrekvens

Kvoten mellan antalet konverteringar och besök, som ofta används för att mäta det digitala resultatet. Exempel: ”Jag är oklar över anledningen, men konverteringsfrekvensen för utomhusmåleri är mycket låg för manliga besökare.”

Annonsrankning

Den sammantagna ”poäng” en annons får och som avgör var den kan visas på en sökresultatsida. En högre annonsrankning leder till högre positioner på sökresultatsidan. Formeln för annonsrankning varierar en aning för olika sökmotorer, men det fungerar i allmänhet så här: Högsta CPC × kvalitetsresultat. En annons med 2 GBP som högsta CPC och relevansresultatet 6/10 skulle få annonsrankningen 12. Om detta är den högsta annonsrankningen är det denna annons som kniper förstaplatsen på sökresultatsidan. Exempel: ”Min annonsrankning förbättrades av att jag ökade annonsernas relevans och bud.”

Merchandising

På e-handelsområdet syftar merchandising på att man placerar ut och visar produkter som är till salu för att locka kunder att köpa något. Några exempel på produktmerchandising är listor med ”rekommenderade varor”, specifika produktkampanjer och rekommendationer om särskilt väl säljande eller relaterade produkter. Exempel: ”Ett onlineskyltfönster har liknande möjlighet som en fysisk butik att idka merchandising genom att visa produkterna på framträdande plats på startsidan.”

Spindel

Ett program som är designat att systematiskt titta på material på internet och samla in information om det, så att alla som söker ska hitta vad de letar efter. Exempel: ”Jag är rädd för spindlar, men inte sådana som hjälper min webbplats att synas hos sökmotorerna.”

Title-elementet

Titeln på en webbsida som anges i sidans HTML-kod. Den brukar användas som sidans titel på sökmotorernas resultatsidor. Exempel: ”Jag är noga med title-elementet på mina webbsidor så att sökmotorerna begriper vad sidorna handlar om.”

Sökmotormarknadsföring

En form av marknadsföring som innebär att du kan bjuda på att annonsen ska visas bredvid sökresultat för sökord som användare skriver in. Detta gör att företagen kan visa upp sig för användarna just då de söker för de saker som företagen erbjuder. Exempel: ”SEO är en lång process, men att använda SEM hjälpte mig att får betydligt mer trafik till webbplatsen riktigt fort.”

Algoritm

Ett antal regler som datorer använder för att lösa problem. Sökmotorer använder algoritmer för att bestämma en sidas rankning för en specifik sökfråga. Exempel: ”Jag hoppas att sökmotorns algoritmer matchar mina relevanta webbsidor gentemot den målgrupp jag är intresserad av.”

Användargenererat innehåll

Innehåll som skapas av användare av en onlineplattform, t.ex. videor, kommentarer eller inlägg. Exempel: ”De flesta sociala nätverk förlitar sig på att användarna ska generera innehåll genom att göra inlägg och dela.”

Socialt nätverk

En grupp individer som skapar och delar innehåll. Exempel: ”Sociala nätverk vore ett bra ställe för mig att visa upp mina vackra entrémålningar och kanske få nya kunder.”

PPC

Ett annonseringssystem där annonsörerna betalar för att användarna klickar på deras annonser. Exempel: ”Jag tänker använda betala per klick-annonser för att marknadsföra mina nya ytbehandlingar.”

Säljarkonto

Ett konto som en onlinesäljare har hos en institution som en bank eller en betalningsgateway. Det definieras av ett avtal som innebär att onlinesäljaren kan acceptera kreditkort, bankkort eller andra vanliga betalningsmetoder på en e-handelsplats. Exempel: ”E-handelsföretag behöver ha ett säljarkonto hos företagen som handlägger betalningar om de ska kunna acceptera onlinebetalningar och hantera finansiella transaktioner.”

Registrering

I samband med e-handel handlar registrering om förmågan att skapa ett konto hos näthandlaren med personliga uppgifter såsom namn, fakturerings- och leveransadress, samt betalningsinformation. En registrerad kund kan logga in på en e-handelsplats med sitt användarnamn och lösenord och på så sätt bli klar snabbare i kassan. Exempel: ”När en kund registrerar sig på vår webbplats, kan vi logga kundens fakturerings- och leveransuppgifter så att det blir enklare och går snabbare att handla nästa gång.”

Kvalitetsresultat

Ett mått på skalan 1 till 10 som visar hur relevanta dina annonser och målsidor är för sökorden du bjuder på. Att förbättra kvalitetsresultatet kan hjälpa dig att nå upp till högre annonspositioner och sänka priset för klick.

Visningsadress

Den webbadress som visas med annonsen, vilket ofta är en förkortad version av den faktiska adressen eller måladressen. Exempel: ”Jag använder en tjänst för att förkorta webbadresser som https://goo.gl/ så att mina användare ska slippa se en lång adress som http://www.blakeproduce.com/proucts/specials/italiantomatos.com. Det ger mig möjlighet att skapa en kortare, mer användarvänlig webbadress som jag kan publicera i sociala medier.”

Avatar

En bild som används för att representera en person, ett företag eller en organisation i sociala medier. Exempel: ”När jag klickar på min avatar kommer jag tillbaka till min profil.”

Sida

Den specifika sidan en användare tittar på, som ofta benämns med sin webbadress. Exempel: ”Den mest populära sidan på min webbplats är sidan Specialerbjudanden.”

Organiska sökresultat

Resultat från en sökmotor som inte är betalda annonser. Exempel: ”Ju högre min webbplats rankas i en sökmotors organiska sökresultat, desto mer trafik får jag till webbplatsen.”

Blogg

En regelbundet uppdaterad webbplats med inlägg som skrivs av en person eller ett företag. Inläggen brukar hållas i ledig stil och vara inriktade på ett visst ämne.

Länk

En text eller bild med en koppling från en webbsida eller webbplats till en annan. Exempel: ”Jag fick många fler besökare när en stor heminredningsblogg länkade till min webbplats.”

Skatt

I samband med e-handel syftar detta på den totala skatt som måste tas ut enligt lokala lagar och föreskrifter då en beställning läggs på nätet. Exempel: ”Länder på ömse sidor om Atlanten fortsätter att diskutera de bästa metoderna för att beskatta försäljning på nätet.”

Reklam

Ett sponsrat resultat som visas på en sökmotors resultatsida (SERP). Annonser brukar bestå av ett par textrader och kan innehålla annat, t.ex. en gatuadress, recensioner och telefonnummer. Exempel: ”Min annons Snygga bröllopsbilder har fått kunderna att flockas.”

Omdirigering

En automatisk vidarebefordran till en annan webbadress än den som användaren angav. Exempel: ”Vi införde omdirigeringar när vi flyttade webbplatsen till en ny domän.”

Applikation

Ett program som är utformat för att köras på smartphones, surfplattor och andra mobila enheter. Exempel: ”Jag behöver måla om huset, så jag använde en lokal app för att hitta en målare med gott betyg nära mig.”

Konverteringsoptimering

Processen för att förbättra din digitala strategi och därigenom öka andelen besökare som når fram till dina mål. Exempel: ”Så fort jag har lagt till ett nytt ytbehandlingssortiment på webbplatsen ska jag börja fokusera på konverteringsoptimering.”

Vit hatt

Metoder för att optimera webbsidor för användare och inte för sökmotorer. Exempel: ”Jag använda bara vit hatt-metoder för att hjälpa sökmotorerna att hitta min webbplats, www.blakeproduce.com.”

Sökrobot

Ett program som är designat att systematiskt titta på material på internet och samla in information om det, så att alla som söker ska hitta vad de letar efter. Exempel: ”Jag är rädd för spindlar, men inte sådana som hjälper min webbplats att synas hos sökmotorerna.”

Sekretesspolicy

En text som förklarar vilken information om kunden som onlinesäljaren samlar in och hur säljaren skulle kunna använda uppgifterna. Exempel: ”Vårt företags sekretesspolicy försäkrar kunderna om att vi samlar in så lite information som möjligt och att vi aldrig säljer e-postadresser till tredje man.”

{[ ((lesson.showTranscript) ? 'Dölj' : 'Se transkriptet') ]}

Nyckellärdomar

Innan du tar steget in på en ny marknad, behöver du en stabil marknadsföringsplan. Det finns en mängd olika onlineannonseringsmetoder som kan hjälpa dig att sprida nyheten om din verksamhet. I den här videon tittar vi på
  • sökannonsering
  • visningsannonsering
  • hur du annonserar i sociala medier.