'Lokale concepten: een introductie' - Google Digitaal Atelier
Basisprincipes van online marketing: module 10/26

1. 'Lokale concepten: een introductie'

Toevoegen aan mijn leerplan
Uit mijn leerplan verwijderen
Deel dit:
Twitter
Facebook
LinkedIn

Dat was een een goed begin.

Leer nu verder met onze andere gratis lessen.

{[ ((lesson.showTranscript) ? 'Verbergen' : 'Script weergeven') ]}

Als uw bedrijf draait op lokale klanten, blijf dan kijken!

We bespreken wat lokaal, online betekent, - hoe uw bedrijf gevonden kan worden door mensen die in de buurt zijn, - en waarom lokale marketing en mobiel, een goede match zijn. Maar eerst gaan we kijken naar de aanpak van een ondernemer.

Wie weet droomt u ervan om een wereldwijd bekend merk te worden, of de beste naam te hebben in uw regio. In beide gevallen kan het internet helpen.

Wat bedoelen we precies met ‘lokaal’? Denk aan ondernemingen met een fysiek bedrijf, zoals een fietsenwinkel of een kapsalon. Maar ook aan ondernemers die een dienst verlenen, zoals een tuinman of een loodgieter. Deze bedrijven verkopen vaak producten of diensten aan klanten in de buurt of mensen van ver weg die op bezoek zijn.

Een potentiële klant kan op honderd kilometer afstand wonen, maar in uw regio op vakantie zijn, en een fiets willen huren. Vroeger vertrouwden dit soort lokale bedrijven op het telefoonboek, bijvoorbeeld om in contact te komen met klanten die hun producten en diensten zochten. Als u een fiets wilde kopen, zocht u naar winkels in de buurt en ging er dan naar toe.

Tegenwoordig, zoeken mensen vanaf de bank, via laptops en tablets. Of ze zoeken online via hun mobiel om de tijd te doden als ze in de rij staan of ergens moeten wachten. Als ze een product of dienst zoeken die u aanbiedt en ze in uw regio zijn, is dat de perfecte kans om opgemerkt te worden.

Hoe werkt lokaal zoeken? Een voorbeeld: een man zoekt een fietsenwinkel vlak bij zijn huis. Hij zoekt online naar fietsenwinkels, en gebruikt ook zijn stad of wijk als zoekwoord. Dan krijgt hij een lijst met lokale bedrijven inclusief adres, telefoonnummer en openingstijden. Als hij op zijn mobiel zoekt, kan hij kiezen om de winkel direct te bellen of via de kaartfunctie op zijn smartphone de routebeschrijving te volgen. Handig als hij toch al onderweg is.

Hoe kunt u zorgen dat u lokaal online vindbaar bent? Zorg er als eerste voor dat uw bedrijfslocatie op uw website staat. Als u een winkel heeft, vermeld dan uw adres en voeg misschien zelfs een interactieve kaart toe voor de routebeschrijving. Vergeet niet uw telefoonnummer en openingstijden toe te voegen. Als u een servicegebied heeft, zorg er dan voor dat op uw website staat waar u uw services verleent en hoe u te bereiken bent.

U kunt een paar specifieke dingen doen om mensen in de buurt tot uw lokale klant te maken. In de volgende video's, bespreken we het belang van lokale zoekvermeldingen, zoals Google Mijn Bedrijf, Bing Local en Yahoo Local. Deze diensten kunnen potentiële klanten naar uw bedrijf leiden.

Lokale advertentiemogelijkheden op beoordelingssites, social media en zoekmachines zijn een uitstekende manier om in contact te komen met lokale klanten. Op hun mobiel, tablet of computer.

Tot slot helpt zoekmachine-optimalisatie u, deze lokale doelgroep te bereiken. Op elk apparaat moeten lokale bedrijven gezien worden door potentiële klanten in de buurt. Iemand die op een specifieke locatie naar iets op zoek is, is meestal bereid de portemonnee te trekken, en u wilt natuurlijk dat hij dat in uw winkel doet.

Blijf kijken en leer meer over het opbouwen van u online bekendheid.

Doel

De actie die u uw bezoekers wilt laten uitvoeren, zoals een online aankoop doen, een formulier verzenden, een telefoonnummer bellen of een video bekijken. Voorbeeld: "Mijn hoofddoel is dat mensen via mijn website een consult boeken, maar een aanmelding voor mijn e-mailnieuwsbrief is ook een conversie."

Max. CPC

­ Uw maximumkosten per klik (cost per click, CPC), of bodprijs, is het hoogste bedrag dat u bereid bent te betalen voor één klik op uw advertentie. Dit betekent echter niet dat altijd de volledige maximum-CPC bij u in rekening wordt gebracht. Als uw maximum-CPC bijvoorbeeld € 1,25 is, betaalt u misschien slechts € 1,04 voor de klik, afhankelijk van concurrentiefactoren. Door het verhogen van uw bod kunt u echter wel de kans vergroten dat uw advertentie een hogere positie op de resultatenpagina van een zoekmachine bereikt. Voorbeeld: "Ik ben bereid met mijn bod tot € 2,25 te gaan, maar dat is dan wel mijn maximum-CPC. Het geld groeit me niet op de rug."

Door gebruikers gegenereerde content

Content die is gemaakt door gebruikers van een online platform, zoals video's, reacties of berichten. Voorbeeld: "De meeste sociale netwerken zijn voor het plaatsen en delen van content afhankelijk van de door gebruikers gegenereerde content."

Kosten per klik

Het bedrag dat nodig is om één enkele klik op een digitale advertentie te genereren. Voorbeeld: "De prijzen voor kosten per klik lijken hoger te liggen tijdens het weekend, dus ik voer mijn campagnes alleen door de week uit."

Unieke bezoeker

Een enkele bezoeker van een website gedurende een bepaalde tijdsperiode. Voorbeeld: "Ook al bezoekt oom Robert mijn website nog zo vaak, toch blijft hij gewoon één unieke bezoeker."

Webanalysetools

Het analyseren van gegevens die worden gegenereerd door de activiteit van mensen op websites of in mobiele apps, met als doel manieren te ontdekken om websites en marketingcampagnes te verbeteren. Voorbeeld: "Ik gebruik een webanalysetool om te begrijpen hoe ik bepaalde webpagina's kan verbeteren om de klantbetrokkenheid voor mijn website te vergroten."

Organische vermeldingen

Resultaten van een zoekmachine die geen betaalde advertenties zijn. Voorbeeld: "Hoe hoger de positie van een website in de natuurlijke vermeldingen, hoe meer websiteverkeer ik ontvang."

CTR

Het aantal keren dat mensen op een bepaald item klikken (bijvoorbeeld een advertentie) in vergelijking met het aantal keren dat mensen dat item te zien krijgen. Voorbeeld: "Mijn klikfrequentie voor advertenties over buitenschilderwerk is 2%, maar mijn CTR voor advertenties over muurschilderingen binnenshuis is minder dan 1%."

Zichtbare URL

De URL die in de advertentie wordt weergegeven. Dit is vaak een korte versie van de werkelijke bestemmings-URL. Voorbeeld: "Ik gebruik een service voor het verkorten van URL's, zoals https://goo.gl/, om ervoor te zorgen dat mijn gebruikers geen lange URL, bijvoorbeeld http://www.degroentezaak.com/producten/specialeaanbieding/italiaansetomaten.com, te zien krijgen. Hierdoor kan ik voor updates op social media een korte, gebruiksvriendelijke zichtbare URL gebruiken."

Besturingssysteem (OS)

Het besturingssysteem van een apparaat, zoals Windows, Mac, Android of iOS, dat de bezoeker gebruikt. Voorbeeld: "Mensen met het besturingssysteem Mac OS, lijken meer tijd op mijn site door te brengen."

Verkeersbron

De specifieke plaats die de gebruiker naar uw website heeft doorverwezen, zoals een zoekmachine, een sociaal netwerk of een andere website die naar uw website linkt. (Opmerking: Veel analysetools, zoals Google Analytics, bieden opties voor een heel gedetailleerde uitsplitsing van verkeersbronnen.) Voorbeeld: "Gisteren was Twitter de voornaamste verkeersbron voor mijn site. Mijn videoblog over voetbal moet viraal zijn gegaan!"

Crawler

Een programma dat is ontworpen om door content op internet te browsen en informatie over die content te verzamelen, zodat gebruikers kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn. Voorbeeld: "Ik ben bang voor spinnen, maar niet voor spiders die mij helpen mijn website zichtbaar te maken in zoekmachines."

Zoekmachinemarketing

Een reclamevorm waarmee u kunt bieden zodat uw advertentie wordt weergegeven bij de zoekresultaten voor zoekwoorden die door mensen worden getypt. Hierdoor worden bedrijven zichtbaar voor mensen op het moment dat ze op zoek zijn naar de producten of services die een bedrijf aanbiedt. Voorbeeld: "Zoekmachineoptimalisatie is een langdurig proces, maar zoekmachinemarketing heeft me geholpen in korte tijd veel meer websiteverkeer te genereren."

Desktop-

Een niet-mobiele computer. Voorbeeld: "Ik geef thuis de voorkeur aan een desktop, maar onderweg gebruik ik mijn laptop."

URL

Het unieke adres van een pagina of een contentitem op internet. Voorbeeld: "Max kan mijn website openen door de URL in zijn browser te typen.

Dubbele content

Content die vergelijkbaar is met of identiek is aan content op een andere website. Dubbele content wordt doorgaans genegeerd door zoekmachines. Voorbeeld: "We vermijden dubbele content door te investeren in originele content."

Sessie

Een groep interacties die binnen een bepaalde periode plaatsvindt op uw website. Eén sessie kan bijvoorbeeld meerdere paginaweergaven en e-commercetransacties bevatten. Voorbeeld: "Mijn website heeft vorige maand 2000 bezoeken ontvangen, maar waar het mij werkelijk om gaat, is of die bezoeken tot verkopen hebben geleid."

Kwaliteitsscore

Een score van 1 tot 10 die aangeeft hoe relevant uw advertenties en bestemmingspagina's zijn ten opzichte van de zoekwoorden waarop u biedt. Als u uw kwaliteitsscore weet te verbeteren, kunt u mogelijk betere advertentieposities genereren en lagere prijzen voor klikken betalen.

Positie

De positie van een vermelding op de resultatenpagina van een zoekmachine. Voorbeeld: "Ik hoop dat ik mijn website na een flinke inspanning weer op de eerste positie in de zoekmachines kan krijgen voor mijn relevante zoekwoorden en doelgroep."

Conversieoptimalisatie

Het proces ter verbetering van uw digitale strategie om ervoor te zorgen dat een hoger percentage bezoekers uw doelen voltooit. Voorbeeld: "Nadat ik een productlijn met imitatie-afwerkingen aan mijn website heb toegevoegd, ga ik me richten op conversieoptimalisatie."

Gemiddelde advertentiepositie

De positie van uw advertentie op de resultatenpagina van een zoekmachine (Search Engine Results Page, SERP). Zoekmachines geven de hoogste positie doorgaans aan als 'positie 1'. Als uw advertentie de helft van de tijd op positie 1 en de helft van de tijd op positie 2 wordt weergegeven, is uw gemiddelde positie 1,5. Voorbeeld: "De gemiddelde advertentiepositie voor mijn advertentie voor huisdierenfoto's is verbeterd van 7 naar 3. Ik ben dik tevreden."

ALT-tekst

Tekst die in de code van een pagina wordt gebruikt om een afbeelding te beschrijven. Als de link naar de afbeelding niet werkt en de afbeelding niet door de pagina kan worden geladen, wordt de ALT-tekst in het lege vak van de afbeelding weergegeven. De ALT-tekst wordt ook door schermlezers gebruikt om de toegankelijkheid voor blinde en slechtziende gebruikers te verbeteren door ze te vertellen wat er op de afbeelding is te zien. Voorbeeld: "De homepage van mijn website www.degroentezaak.com bevat een afbeelding van een fruit- en groentetuin. Ik heb de volgende ALT-tekst aan de code van de afbeelding toegevoegd om deze te beschrijven: ‘Verse groenten en fruit uit de tuin van De Groentezaak.'”

Conversiepercentage

De verhouding tussen het aantal conversies en het aantal bezoeken, vaak gebruikt voor het meten van de digitale prestaties. Voorbeeld: "Ik begrijp niet waarom, maar mijn conversiepercentage voor buitenschilderwerk is zeer laag onder mannelijke bezoekers."

Ankertekst

Het zichtbare of klikbare gedeelte van een link op een webpagina. Voorbeeld: "Als u op de link met de ankertekst 'Fotogalerij Biologische groente- en fruitproducten' klikt, wordt u omgeleid naar de pagina met meer foto's van onze groente- en fruitvariëteiten."

Social media

Content, zoals tekst, afbeeldingen of video's, gemaakt door individuen en gedeeld via internet. Voorbeeld: "Social media verandert doorlopend. Daarom heb ik iemand ingehuurd om te helpen bij het opstellen van een social-mediastrategie."

Uitstappagina

De laatste pagina die een gebruiker bekijkt voordat hij uw website verlaat. Voorbeeld: "De analysetools geven aan dat de pagina met mijn welkomstvideo het vaakst als uitstappagina wordt gebruikt. Misschien duurt het laden van die video dus te lang."

Taal

De taalinstellingen van de browser van een gebruiker. Voorbeeld: "Een groeiend percentage van mijn websitebezoekers heeft Frans als de standaardtaal voor hun browser ingesteld."

Inkomende link

Een link op een andere pagina of website naar een pagina of website. Voorbeeld: "Onze blogposts zijn zeer populair en staan vol nuttige informatie, waardoor tal van andere websites inkomende links naar onze site bevatten."

Opbrengst

De waarde van verkopen die zijn verwerkt via een online winkelwagentje. Als u geen e-commercewebsite heeft, is deze statistiek niet op u van toepassing. Voorbeeld: "Als de opbrengst van mijn kamer Voetbalfans op dit niveau blijft, kan ik met pensioen tegen de tijd dat ik 97 ben."

Bezoek

Een groep interacties die binnen een bepaalde periode plaatsvindt op uw website. Eén sessie kan bijvoorbeeld meerdere paginaweergaven en e-commercetransacties bevatten. Voorbeeld: "Mijn website heeft vorige maand 2000 bezoeken ontvangen, maar waar het mij werkelijk om gaat, is of die bezoeken tot verkopen hebben geleid."

Klikfrequentie (CTR)

Het aantal keren dat mensen op een bepaald item klikken (bijvoorbeeld een advertentie) in vergelijking met het aantal keren dat mensen dat item te zien krijgen. Als uw advertentie bijvoorbeeld 100 vertoningen en 3 klikken ontvangt, is uw CTR 3%. CTR is een cruciale indicator die aangeeft of uw advertenties relevant zijn voor de mensen die de zoekmachine gebruiken. U kunt CTR zien als het verschil tussen het aantal mensen dat daadwerkelijk uw winkel binnenstapt, gedeeld door het aantal mensen dat voor de etalage blijft staan. Hoewel er geen specifieke richtlijnen zijn, moet u altijd proberen uw CTR te verbeteren. Voorbeeld: "Ik heb mijn CTR behoorlijk weten te verbeteren toen ik prijsinfo aan mijn advertentie voor trouwfoto's toevoegde. Dat zorgde er duidelijk voor dat meer mensen wilden doorklikken."

Omleiding

Een gebruiker wordt automatisch doorgestuurd naar een andere URL dan de URL die de gebruiker heeft opgegeven. Voorbeeld: "We hebben omleidingen geïmplementeerd toen we de website naar een ander domein hebben verplaatst."

Conversie

De actie die u uw bezoekers wilt laten uitvoeren, zoals een online aankoop doen, een formulier verzenden, een telefoonnummer bellen of een video bekijken. Voorbeeld: "Mijn hoofddoel is dat mensen via mijn website een consult boeken, maar een aanmelding voor mijn e-mailnieuwsbrief is ook een conversie."

Bodprijs

­ Uw maximumkosten per klik (cost per click, CPC), of bodprijs, is het hoogste bedrag dat u bereid bent te betalen voor één klik op uw advertentie. Dit betekent echter niet dat altijd de volledige maximum-CPC bij u in rekening wordt gebracht. Als uw maximum-CPC bijvoorbeeld € 1,25 is, betaalt u misschien slechts € 1,04 voor de klik, afhankelijk van concurrentiefactoren. Door het verhogen van uw bod kunt u echter wel de kans vergroten dat uw advertentie een hogere positie op de resultatenpagina van een zoekmachine bereikt. Voorbeeld: "Ik ben bereid met mijn bod tot € 2,25 te gaan, maar dat is dan wel mijn maximum-CPC. Het geld groeit me niet op de rug."

Paginaweergaven

Het totale aantal pagina's dat door gebruikers op uw website is bekeken. Deze statistiek wordt voor mobiele apps ook wel 'schermweergaven' genoemd. Voorbeeld: "Vorige maand heeft mijn website 5000 sessies en 20.000 paginaweergaven gegenereerd. Bijna alle paginaweergaven waren voor mijn pagina voor 'anonieme chocoholisten'!"

SERP

Een lijst met resultaten die door een zoekmachine wordt weergegeven in reactie op de zoekopdracht van een gebruiker. Voorbeeld: "Nadat ik naar 'hoogglansverf groothandel' had gezocht, merkte ik dat de resultatenpagina van de zoekmachine zowel natuurlijke vermeldingen als betaalde vermeldingen weergaf."

UGC

Content die is gemaakt door gebruikers van een online platform, zoals video's, reacties of berichten. Voorbeeld: "De meeste sociale netwerken zijn voor het plaatsen en delen van content afhankelijk van de door gebruikers gegenereerde content."

White Hat

Tactieken waarmee webpagina's worden geoptimaliseerd voor mensen, niet voor zoekmachines. Voorbeeld: "Ik gebruik alleen white hat-tactieken om zoekmachines te helpen mijn website www.degroentezaak.com te vinden."

Black Hat

Manipulatieve of misleidende tactieken voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) die alleen optimaliseren voor zoekmachines en niet voor mensen. Voorbeeld: "Ik heb extra mijn best gedaan om black hat SEO-technieken te vermijden. Ik wil de positie van www.mijnheerlijkebiologischegroenten.com in de zoekmachines geen schade aandoen."

Links bouwen

Het proces om hoogwaardige inkomende links naar een website te stimuleren door unieke, relevante content te maken die op natuurlijke wijze populair kan worden in de internetcommunity. Voorbeeld: "Omdat onze content relevant en interessant is, is de kans groter dat anderen een link naar onze pagina's op hun website plaatsen en zodoende bijdragen aan onze inspanningen om via het bouwen van links onze positie in zoekmachines te verbeteren."

Rendement op investering

Een berekening die door adverteerders wordt gebruikt om te zien of hun online marketingcampagnes winstgevend zijn. Een veelgebruikte formule voor het berekenen van het rendement op de investering is als volgt: rendement op de investering = (verdiensten uit de investering – kosten van de investering) / kosten van de investering. Voorbeeld: "De verkopen die via onze display-advertentiecampagnes worden gegenereerd laten dit kwartaal een positief rendement op de investering zien."

HTML

Hypertext Markup Language. Een taal die door webontwikkelaars wordt gebruikt om websites te bouwen. Voorbeeld: "Mijn website is geschreven met behulp van HTML."

Link

Een tekst of afbeelding die een link (koppeling) tot stand brengt tussen pagina's of websites. Voorbeeld: "Toen een belangrijke blog over woninginrichting naar mijn website linkte, ontving ik veel meer bezoekers."

Klikfrequentie (CTR)

Het aantal keren dat mensen op een bepaald item klikken (bijvoorbeeld een advertentie) in vergelijking met het aantal keren dat mensen dat item te zien krijgen. Voorbeeld: "Mijn klikfrequentie voor advertenties over buitenschilderwerk is 2%, maar mijn CTR voor advertenties over muurschilderingen binnenshuis is minder dan 1%."

Software voor biedingsbeheer

Software die kan worden gebruikt om een campagne in het zoeknetwerk automatisch te beheren, vaak via vooraf ingestelde regels.

Vlog

De videoversie van een blog, waar updates bestaan uit nieuwe video's in plaats van geschreven berichten.

Gemiddelde sessieduur

De gemiddelde duur van een sessie op uw website. Deze wordt gemeten in minuten en seconden. Over het algemeen geldt: hoe langer de sessie, hoe geïnteresseerder de bezoeker is. Voorbeeld: "Sinds ik voor al mijn kamers videorondleidingen heb toegevoegd, is de gemiddelde sessieduur op mijn website toegenomen van 2 minuten tot 8 minuten en 32 seconden."

Bot

Een programma dat is ontworpen om systematisch door content op internet te browsen en informatie over die content te verzamelen, zodat gebruikers kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn. Voorbeeld: "Toen ik mijn website lanceerde, heb ik ervoor gezorgd dat de pagina's zichtbaar waren voor zoekmachinebots, zodat deze mijn pagina's konden indexeren."

XMP-sitemap

Een lijst met webpagina's op uw site waarmee zoekmachines uw website kunnen interpreteren. Voorbeeld: "Dankzij een sitemap kunnen zoekmachines de pagina's op www.degroentezaak.com beter interpreteren."

Pagina

De specifieke pagina die een gebruiker bekijkt, vaak aangeduid aan de hand van de pagina-URL. Bijvoorbeeld: ­ "De populairste pagina op mijn website is de pagina 'Speciale aanbiedingen'."

Natuurlijke vermeldingen

Resultaten van een zoekmachine die geen betaalde advertenties zijn. Voorbeeld: "Hoe hoger de positie van een website in de natuurlijke vermeldingen, hoe meer websiteverkeer ik ontvang."

Campagne

De specifieke marketinginspanning die ertoe leidt dat een gebruiker op uw website terechtkomt. Voorbeeld: "Het opzetten van campagnes rond een groot aantal dessertgerelateerde zoekwoorden heeft mijn bedrijf een boost gegeven."

App

Een programma dat is ontwikkeld voor gebruik op smartphones, tablets en andere mobiele apparaten. Voorbeeld: "Mijn huis heeft een schilderbeurt nodig, dus ik gebruik een lokale app om een betrouwbare service bij mij in de buurt te vinden."

Spider

Een programma dat is ontworpen om door content op internet te browsen en informatie over die content te verzamelen, zodat gebruikers kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn. Voorbeeld: "Ik ben bang voor spinnen, maar niet voor spiders die mij helpen mijn website zichtbaar te maken in zoekmachines."

Gebruiker

Een persoon die uw website bezoekt of uw mobiele app gebruikt. Gebruikers worden ook wel bezoekers genoemd. Er zijn twee typen gebruikers: Nieuwe gebruiker: iemand die uw site nog niet eerder heeft bezocht. Terugkerende gebruiker: iemand die uw site als eens eerder heeft bezocht. Voorbeeld: "Toen Johanna de website voor het eerst bezocht voor informatie over bakbenodigdheden, was ze een nieuwe gebruiker. Ze komt nu om de paar maanden terug om nieuwe bakblikken te kopen, waarmee ze een terugkerende gebruiker is geworden."

Doelen/conversies

Het totale aantal bijgehouden, geslaagde acties die door de bezoekers van uw website worden voltooid. Voorbeeld: "Nadat ik op de website van mijn pension ben begonnen met het bijhouden van conversies, kan ik zien hoeveel bezoekers zich online voor een kamer hebben geregistreerd, zich voor mijn e-mailnieuwsbrief hebben aangemeld, een contactformulier hebben verzonden en mijn gratis boek hebben gedownload."

Advertentierangschikking

De algehele score die een advertentie ontvangt en die bepaalt of deze op de resultatenpagina van een zoekmachine (SERP) kan worden weergegeven. Een hogere advertentierangschikking leidt tot een hogere positie op de resultatenpagina van een zoekmachine. De formule voor advertentierangschikking varieert enigszins tussen de verschillende zoekmachines, maar over het algemeen werkt het als volgt: Maximumkosten per klik (CPC) x kwaliteitsscore. Een advertentie met een maximum-CPC van € 2 en een relevantiescore van 6/10 heeft bijvoorbeeld een advertentierangschikking van 12. Als dit de hoogste advertentierangschikking is, wint deze advertentie de toppositie op de resultatenpagina van een zoekmachine. Voorbeeld: "Door de relevantie van mijn advertenties te verbeteren en mijn bod te verhogen, heb ik mijn advertentierangschikking kunnen verbeteren."

Klikken

Wanneer iemand uw site bezoekt via een advertentie. Bij de meeste campagnes voor zoekmachinemarketing betaalt u alleen wanneer de zoeker op uw advertentie klikt. Voorbeeld: "Mijn advertentie 'Schattige puppyfoto's' ontvangt aanzienlijk meer klikken dan mijn advertentie 'Schattige kittenfoto's'."

Zoekopdracht

Het zoekwoord dat of de woordgroep die gebruikers in een zoekmachine typen om te vinden waar ze naar op zoek zijn. Voorbeeld: "Wanneer mensen de zoekterm 'kapper' gebruiken, kunnen ze op zoek zijn naar tips waarmee ze zelf haar kunnen knippen of naar een service die dit voor hen kan doen."

Index

Een doorzoekbare catalogus van webpagina's en digitale content die door zoekmachines wordt gebruikt om relevante resultaten aan te bieden. Voorbeeld: "Voordat mijn site in de zoekmachine-index werd weergegeven, konden mensen mijn site niet vinden wanneer ze naar muurschilderingen voor foyers zochten."

Statistiek

Een meting van iets, gebaseerd op het aantal. Voorbeeld: "Ik kijk naar statistieken zoals 'Bouncepercentage', 'Pagina's per bezoek' en 'Conversiepercentage' om te zien hoe de website van mijn pension presteert." (Zie het gedeelte 'Algemene statistieken' hieronder.)

Advertentienetwerk

Een platform waarop adverteerders in contact kunnen komen met uitgevers die hun advertenties willen hosten. De adverteerder betaalt het netwerk wanneer er een overeengekomen gebeurtenis plaatsvindt, zoals de vertoning van een advertentie, een klik of een verkoop. Het netwerk deelt de opbrengst die via de adverteerder is gegenereerd (na aftrek van de netwerkkosten) met de uitgever. Voorbeeld: "We hebben een advertentienetwerk voor onze display-campagnes gekozen, zodat onze advertenties snel op verschillende websites kunnen worden weergegeven."

Interne links

Links vanuit de ene naar de andere pagina binnen dezelfde website. Voorbeeld: "Websitebezoekers kunnen op interne links op de homepage klikken om de webpagina's in het gedeelte met afbeeldingen van fruit- en groentesoorten te bekijken."

Bezoeken

Het totale aantal sessies op uw website of binnen uw app. Voorbeeld: "Vorige maand kwamen 3000 bezoekers meerdere keren naar de website van mijn pension. Ik had meer dan 5000 sessies!”

Werkelijke kosten per klik (CPC)

Het werkelijke bedrag dat een bedrijf aan de zoekmachine betaalt wanneer er op hun advertentie wordt geklikt. Bedrijven stellen een maximum-CPC in die als 'plafond' fungeert, wat betekent dat er nooit meer dan dat bedrag in rekening wordt gebracht. Afhankelijk van het aantal en de relevantie van de overige advertenties in de veiling kan het werkelijke bedrag dat wordt betaald, variëren. De formule voor kosten per klik kan enigszins variëren tussen de verschillende zoekmachines, maar over het algemeen werkt dit als volgt: (advertentierangschikking die moet worden verslagen ÷ relevantiescore) + € 0,01. Laten we een voorbeeld bekijken. Uw concurrent, Wanda's trouwfoto's, heeft de op één na beste advertentierangschikking (dit is de advertentierangschikking die in deze formule moet worden verslagen). Haar advertentierangschikking is 12. Dit getal moeten we delen door uw relevantiescore. Stel, u heeft een score van 9 (van maximaal 10). Uw werkelijke kosten per klik zijn dus (1 2/9) + € 0,01, oftewel € 1,34. Voorbeeld: "Ik ben in principe bereid om maximaal € 1,75 te bieden voor mijn advertentie voor trouwfoto's, maar gelukkig is mijn werkelijke CPC slechts € 1,60."

Gebruikers

Het totale aantal mensen dat uw website heeft bezocht of uw app heeft gebruikt. Voorbeeld: "De website van mijn pension heeft vorige maand 3000 bezoekers ontvangen!"

Webspam

Technieken waarbij wordt geprobeerd om boven aan de zoekresultaten terecht te komen, zoals zoekwoorden herhalen, andere sites betalen om naar uw site te linken of onzichtbare tekst op het scherm te plaatsen. Dit wordt als ongepast beschouwd, omdat werkelijk relevante websites hierdoor lager in de resultaten terechtkomen. Voorbeeld: "Ik heb via e-mail aanbiedingen ontvangen om als eerste in de Google-zoekresultaten te worden vermeld, maar ik heb deze afgeslagen omdat de technieken die worden gebruikt spam zijn."

E-mailmarketing

Het gebruik van e-mailberichten om informatie te delen en producten of services te promoten.

Uniform Resource Locator (URL)

Het unieke adres van een pagina of een contentitem op internet. Voorbeeld: "Max kan mijn website openen door de URL in zijn browser te typen.

Cookie

Dit is geen koekje, maar een bestandje dat door veel webanalysetools wordt gebruikt om de activiteit van een gebruiker op een website te volgen. Als de gebruiker zijn cookies wist of een andere webbrowser gebruikt, zien webanalysetools hem als een andere gebruiker (ook al gaat het in feite om dezelfde persoon). Voorbeeld: "Als cookies op de computer van een gebruiker zijn ingeschakeld, kan uw webanalysetool bijhouden hoeveel tijd deze persoon doorbrengt op de pagina met hoogwaardige bakbenodigdheden."

Kosten per conversie

Dit wordt ook vaak kosten per acquisitie (cost per acquisition, CPA) genoemd. Deze verhouding meet hoeveel geld u uitgeeft aan advertenties ten opzichte van het aantal conversies dat u via de advertenties heeft ontvangen. Als u bijvoorbeeld € 100 uitgeeft en 4 conversies ontvangt, zijn uw kosten per conversie € 25. Uw kosten per conversie moeten lager zijn dan de waarde van een conversie. Als een conversie bijvoorbeeld slechts € 20 waard is, zijn kosten per conversie van € 25 niet winstgevend. Voorbeeld: "Mijn kosten per conversie waren te hoog, dus besloot ik wat minder aan online advertenties uit te geven en heb ik gekeken hoe ik mijn advertenties kan verbeteren voor toekomstige campagnes."

SEO

Het aanbrengen van wijzigingen aan webpagina's, content en de promotie van die content met als doel de zichtbaarheid in de organische (oftewel niet-betaalde) resultaten van zoekmachines te verbeteren. Voorbeeld: "Investeren in SEO heeft me geholpen mijn website op een hogere positie in de resultaten van zoekmachines te krijgen."

SEM

Een reclamevorm waarmee u kunt bieden zodat uw advertentie wordt weergegeven bij de zoekresultaten voor zoekwoorden die door mensen worden getypt. Hierdoor worden bedrijven zichtbaar voor mensen op het moment dat ze op zoek zijn naar de producten of services die een bedrijf aanbiedt. Voorbeeld: "Zoekmachineoptimalisatie is een langdurig proces, maar zoekmachinemarketing heeft me geholpen in korte tijd veel meer websiteverkeer te genereren."

Advertentie

Een gesponsord resultaat dat op de resultatenpagina van een zoekmachine (Search Engine Results Page, SERP) wordt weergegeven. Advertenties bestaan meestal uit een aantal regels tekst en kunnen extra elementen bevatten, zoals een bezoekadres, recensies en telefoonnummers. Voorbeeld: "Mijn advertentie voor 'Prachtige trouwfoto's' levert me heel wat nieuwe opdrachten op."

Virtual reality

Door de computer gegenereerde simulatie van een driedimensionale omgeving waarmee u via bepaalde apparatuur, bijvoorbeeld een headset, sensoren of een joystick, een interactie kunt aangaan.

Bestemmingspagina

De eerste pagina op een website die een persoon meestal ziet. Dit hoeft niet per se de homepage van die website te zijn. Voorbeeld: "Ik leid mensen die op mijn advertentie klikken om naar een bestemmingspagina met een kortingscode om een aankoop door deze bezoekers te stimuleren."

Banneradvertentie

Een advertentievorm die te vinden is op webpagina's en in mobiele apps en verschillende indelingen kan hebben (bijvoorbeeld afbeeldingen, geanimeerde GIF's en rich media). Voorbeeld: "Ik gebruik banneradvertenties om nieuwe klanten naar mijn website te trekken."

Geografische targeting

Gebruik geografische targeting om de advertenties alleen weer te geven aan mensen in een bepaald geografisch gebied. Voorbeeld: "We hebben onze geografische targeting zodanig aangepast dat onze advertenties alleen worden weergegeven aan mensen binnen een straal van 50 km van ons bedrijf."

Zoekwoord

Een woord dat of woordgroep die in een zoekmachine wordt getypt en door bedrijven als onderdeel van advertentiecampagnes kan worden getarget.

Analyses

Het analyseren van gegevens die worden gegenereerd door de activiteit van mensen op websites of in mobiele apps, met als doel manieren te ontdekken om websites en marketingcampagnes te verbeteren. Voorbeeld: "Ik gebruik een webanalysetool om te begrijpen hoe ik bepaalde webpagina's kan verbeteren om de klantbetrokkenheid voor mijn website te vergroten."

Sitemap

Een lijst met webpagina's op uw site waarmee zoekmachines uw website kunnen interpreteren. Voorbeeld: "Dankzij een sitemap kunnen zoekmachines de pagina's op www.degroentezaak.com beter interpreteren."

Browser

Het programma dat de bezoeker gebruikt om op internet te surfen. Enkele voorbeelden zijn Chrome, Firefox, Internet Explorer en Safari. Voorbeeld "Ik kan mijn webanalysetools gebruiken om te zien hoeveel mensen mijn site bekijken met de browser Chrome of Firefox."

Blog

Een website die regelmatig wordt geüpdatet met berichten die worden geschreven door een individu of bedrijf. De berichten kenmerken zich doorgaans door het alledaagse taalgebruik en zijn gericht op een specifiek onderwerp.

Zoekmachineoptimalisatie

Het aanbrengen van wijzigingen aan webpagina's, content en de promotie van die content met als doel de zichtbaarheid in de organische (oftewel niet-betaalde) resultaten van zoekmachines te verbeteren. Voorbeeld: "Investeren in SEO heeft me geholpen mijn website op een hogere positie in de resultaten van zoekmachines te krijgen."

Advertentie-extensies

Optionele aanvullende informatie die kan worden weergegeven onder een zoekadvertentie. Voorbeeld: "We hebben advertentie-extensies met sitelinks aan onze advertenties toegevoegd, zodat onze klanten extra opties hebben om door te klikken naar onze site."

Zoekterm

Het zoekwoord dat of de woordgroep die gebruikers in een zoekmachine typen om te vinden waar ze naar op zoek zijn. Voorbeeld: "Wanneer mensen de zoekterm 'kapper' gebruiken, kunnen ze op zoek zijn naar tips waarmee ze zelf haar kunnen knippen of naar een service die dit voor hen kan doen."

Metabeschrijving

De beschrijving van een webpagina die in de code van de pagina wordt opgenomen. Kan ook worden gebruikt als onderdeel van de beschrijving op de zoekresultatenpagina van zoekmachines. Voorbeeld: "Ik schrijf metabeschrijvingen voor elke pagina van mijn website voor het geval de zoekmachine de pagina in de zoekresultaten weergeeft."

Titelelement ­

De titel van een webpagina zoals aangegeven in de HTML van een pagina. Wordt ook vaak gebruikt als de titel van uw pagina op de resultatenpagina van een zoekmachine. Voorbeeld: "Ik besteed veel aandacht aan het titelelement van mijn webpagina's om ervoor te zorgen dat zoekmachines begrijpen waar de pagina's over gaan."

Vertoningen

Het aantal keer dat een advertentie wordt weergegeven. Voorbeeld: "Mijn nieuwe marketingcampagne voor zelfgemaakte hondenkoekjes heeft duizenden vertoningen ontvangen, maar ik weet niet zeker of ik al iets heb verkocht."

Spam

Technieken waarbij wordt geprobeerd om boven aan de zoekresultaten terecht te komen, zoals zoekwoorden herhalen, andere sites betalen om naar uw site te linken of onzichtbare tekst op het scherm te plaatsen. Dit wordt als ongepast beschouwd, omdat werkelijk relevante websites hierdoor lager in de resultaten terechtkomen. Voorbeeld: "Ik heb via e-mail aanbiedingen ontvangen om als eerste in de Google-zoekresultaten te worden vermeld, maar ik heb deze afgeslagen omdat de technieken die worden gebruikt spam zijn."

Sessies

Het totale aantal sessies op uw website of binnen uw app. Voorbeeld: "Vorige maand kwamen 3000 bezoekers meerdere keren naar de website van mijn pension. Ik had meer dan 5000 sessies!”

Bezoekers

Het totale aantal mensen dat uw website heeft bezocht of uw app heeft gebruikt. Voorbeeld: "De website van mijn pension heeft vorige maand 3000 bezoekers ontvangen!"

Sociaal netwerk

Een gemeenschap van individuele personen die content maken en delen. Voorbeeld: "Sociale netwerken kunnen een goede plek voor mij zijn om mijn prachtige muurschilderingen voor foyers aan te prijzen en mogelijk nieuwe klanten te werven."

Content

Het digitale materiaal dat beschikbaar is voor gebruikers via tekst, video, audio, afbeeldingen enzovoort. Voorbeeld: "Ik voeg meer afbeeldingen en videocontent aan mijn site toe om deze aantrekkelijker te maken."

Locatie

De geografische regio van de gebruiker. Vaak is het mogelijk om locatie-informatie over uw gebruikers te verkrijgen tot op het niveau van de stad waar de gebruiker zich bevindt. Voorbeeld: "Het is interessant om te zien dat mensen in Noord-Nederland meer interesse tonen in mijn pagina met snelle recepten, terwijl de locatie Zuid-Nederland meer geïnteresseerd lijkt te zijn in mijn pagina over het maken van taart en gebak.

Webanalyse

Het verzamelen en analyseren van gegevens die worden gegenereerd door de activiteit van mensen op websites of in mobiele apps. Deze gegevens worden gebruikt om manieren te vinden waarop websites en marketingcampagnes verder kunnen worden verbeterd. Voorbeeld: "Ik gebruik een webanalysetool om te zien welk koekjesrecept op mijn bakblog populairder is: Raspberry Dream of Triple-Choc."

Homepage

De inleidende pagina of hoofdpagina van een website. Voorbeeld: "Op mijn homepage kunnen bezoekers voorbeelden bekijken van de mooiste huizen die ik ooit geschilderd heb."

Resultatenpagina van een zoekmachine

Een lijst met resultaten die door een zoekmachine wordt weergegeven in reactie op de zoekopdracht van een gebruiker. Voorbeeld: "Nadat ik naar 'hoogglansverf groothandel' had gezocht, merkte ik dat de resultatenpagina van de zoekmachine zowel natuurlijke vermeldingen als betaalde vermeldingen weergaf."

Algoritme

Een reeks regels die door computers worden gebruikt om problemen op te lossen. Zoekmachines gebruiken algoritmen om de positie van een pagina voor een bepaalde zoekopdracht te bepalen. Voorbeeld: "Ik hoop dat de algoritmen van een zoekmachine mijn relevante webpagina's weergeven voor mijn beoogde doelgroep."

Metazoekwoorden

Een korte lijst met verschillende woorden die de content van de pagina beschrijven. Deze lijst wordt niet gebruikt door zoekmachines. Voorbeeld: "Ik maak me niet druk over het opnemen van metazoekwoorden op mijn webpagina's, aangezien zoekmachines deze informatie toch niet gebruiken."

Bouncepercentage

Het percentage sessies waarin de bezoeker helemaal niets doet na aankomst op uw site of na het openen van uw app. Voorbeeld: "Ik heb een welkomstvideo aan mijn site toegevoegd, maar mensen lijken deze al na enkele seconden te verlaten: het bouncepercentage is erg hoog. De volgende stap is om te kijken hoe ik de video kan verbeteren of om de video misschien helemaal te verwijderen."

Dimensie

Een kenmerk van een gebruiker of sessie. }Voorbeeld: "Ik kijk naar dimensies zoals Browser, Regio en Bestemmingspagina om meer inzicht te krijgen in wie er geïnteresseerd is in mijn webpagina met benodigdheden voor het decoreren van cakes en taarten." (Zie het gedeelte 'Algemene statistieken' hieronder.)

Acquisitie van verkeer

Het proces waarmee bezoekers (vaak ook verkeer genoemd) naar websites, mobiele apps en andere digitale items worden getrokken. Voorbeeld: "Mijn acquisitiestrategie is gericht op targeting van mensen die onlangs een oud huis hebben gekocht."

PPC

Een advertentiesysteem waarbij adverteerders betalen voor gebruikers die op hun advertenties klikken. Voorbeeld: "Ik ga advertenties op basis van betalen per klik gebruiken om mijn nieuwe imitatie-afwerkingen te promoten."

Apparaattype

De apparaatcategorie, zoals laptop, tablet of smartphone. Voorbeeld: "Mijn analysetool is een uitstekende manier om uit te vinden wat voor apparaten mensen het meest gebruiken om de videorondleidingen van mijn kamers te bekijken. Vooral tablets zijn populair."

ROI

Een berekening die door adverteerders wordt gebruikt om te zien of hun online marketingcampagnes winstgevend zijn. Een veelgebruikte formule voor het berekenen van het rendement op de investering is als volgt: rendement op de investering = (verdiensten uit de investering – kosten van de investering) / kosten van de investering. Voorbeeld: "De verkopen die via onze display-advertentiecampagnes worden gegenereerd laten dit kwartaal een positief rendement op de investering zien."

Vertoning

Het aantal keren dat een advertentie wordt weergegeven. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat iemand er ook op klikt. Voorbeeld: "Ik ontvang veel vertoningen voor mijn advertenties voor babyfoto's, maar niet veel mensen klikken erop. Misschien moet ik mijn advertentie herschrijven."

Betalen per klik

Een advertentiesysteem waarbij adverteerders betalen voor gebruikers die op hun advertenties klikken. Voorbeeld: "Ik ga advertenties op basis van betalen per klik gebruiken om mijn nieuwe imitatie-afwerkingen te promoten."

E-commerce

De online verkoop van producten en services.

Avatar

Een afbeelding op social media die wordt gebruikt als representatie van een persoon, bedrijf of organisatie. Voorbeeld: "Wanneer ik op mijn avatar klik, wordt mijn profiel weergegeven."

Betaalde zoekresultaten

Advertenties die op de resultatenpagina's van een zoekmachine worden weergegeven. Voorbeeld: "Ik overweeg om te betalen voor weergave van mijn website in de betaalde vermeldingen, zodat ik meer klanten naar mijn website kan trekken."

Paginaweergave

Een webpagina die correct in de browser van een gebruiker wordt geladen. Veel webanalysetools gebruiken de paginaweergave als basismeeteenheid. Voorbeeld: "Gemiddeld levert elk bezoek aan mijn website twintig paginaweergaven op. Mensen lijken vooral de pagina met snelle recepten voor chocoladetruffels erg leuk te vinden, aangezien deze pagina verantwoordelijk is voor ongeveer 40% van alle paginaweergaven."

Contentmarketing

Het maken van online content, zoals blogs, video's of infographics om een gedefinieerde doelgroep aan te trekken en aan te spreken.

Chatbot

Een computerprogramma dat, vaak via internet, een menselijke conversatie simuleert. Voorbeeld: "We hebben een chatbot gemaakt om algemene vragen van klanten te beantwoorden en te helpen met de klantenservice."

Zoekmachine

Een tool die digitale content indexeert en relevante digitale content weergeeft in reactie op de zoekwoorden van gebruikers. Populaire zoekmachines op internet zijn onder andere Google, Bing, Yahoo, DuckDuckGo, Baidu en Yandex. Voorbeeld: "Ik gebruik zoekmachines om naar interieurtrends te zoeken."

Pagina's per sessie

Het gemiddelde aantal bekeken pagina's per sessie. Over het algemeen geeft een hoger aantal aan dat mensen meer lezen, of meer 'betrokken' zijn bij uw website. Dit wordt ook wel bezoekdiepte genoemd. Voorbeeld: "Ik ben zo blij dat ik een pagina met aanbevelingen van klanten heb gemaakt. Deze heeft echt voor meer betrokkenheid onder mijn bezoekers gezorgd. Het gemiddelde aantal pagina's per sessie is gestegen van drie naar twaalf.

{[ ((lesson.showTranscript) ? 'Verbergen' : 'Script weergeven') ]}

Belangrijkste lessen

Internet brengt over de hele wereld bedrijven en klanten met elkaar in contact. Maar als u een lokaal bedrijf heeft, wilt u de mensen bij u in de buurt bereiken. U leert iets over het volgende:
  • Wat 'lokaal' betekent in digitale marketing
  • Hoe u ervoor kan zorgen dat uw bedrijf wordt weergegeven in lokale zoekresultaten
  • Het perfecte paar: lokale marketing en mobiele apparaten