Introducere în marketingul pe piețe internaționale - Google Atelierul Digital
Extinde-ți afacerea în alte țări: modul 1/1

Cum să faci export online?

Adaugă la planul meu de învățare
ELIMINĂ DIN PLANUL MEU DE ÎNVĂȚARE
Dă mai departe:
Twitter
Facebook
LinkedIn

Ești pe drumul cel bun.

Învață mai mult accesând și alte tutoriale fără costuri.

{[ ((lesson.showTranscript) ? 'Ascunde' : 'Vezi transcrierea') ]}

Bună! Marketingul online a permis afacerilor ca a ta să depășească granițele pieței în care activau. Azi e mai ușor ca niciodată să gândești global și să-ți găsești locul într-o piață mondială. Îți vom arăta cum să găsești piața externă potrivită pentru afacerea ta și îți vom împărtăși câteva sfaturi practice.

"Blouse Roumaine Shop a fost gândit de la început ca un business global. Încă de la lansarea site-ului, am început să primim cereri din mai multe țări europene, motiv pentru care a trebuit să împărțim reclamele în grupuri direcționate către fiecare țară."

Să presupunem că deții un magazin de muzică pe discuri din vinil. Ai o reputație de 5 stele, vinzi echipament de top și ai o expertiză greu de egalat. În plus, ai dobândit o bază de clienți pe măsură. Afacerile merg bine, dar vrei să ajungi la și mai mulți oameni. Ai pus ochii pe câteva dintre piețele externe și te-ai decis să te extinzi în Europa și poate chiar mai departe. De unde începi? În primul rând trebuie să înveți despre piețele țintă pe care vrei să le targetezi. Trebuie să găsești modul potrivit de abordare. De exemplu, în privința publicității digitale, uită-te la traficul în căutări, la competiție și prețurile licitațiilor. Acestea îți vor oferi o perspectivă clară asupra potențialului fiecărei piețe. Vei știi pe ce care dintre ele va fi mai bine primit produsul tău. Te poți folosi de tendințele în căutări, datele geografice și alte perspective de marketing pentru a determina care piață e mai bună pentru extinderea afacerii tale.

Odată ce știi direcția în care vrei să te îndrepți, trebuie să ții cont de barierele de limbă. Cum comunici cu oamenii și cum te asiguri că nimic din mesajul tău nu s-a pierdut în traducere? Va trebui să traduci și să localizezi conținutul website-ului tău. Dar serviciile de traducere automată au rareori o acuratețe perfectă. O idee bună ar fi să ai un vorbitor nativ care să-ți confirme că tonul și stilul conținutului tău sunt potrivite. Noii tăi clienți care vorbesc alte limbi vor vrea să comunice cu tine. Pregătește-te de la început să le întâmpini nevoile. Apoi gândește-te la infrastructura ta și la sistemele de care ai nevoie pentru a-ți susține expansiunea în piețele internaționale. Nu uita nici de soluțiile de împachetare pentru componentele fragile, TVA și alte considerente legale. Odată ce ai rezolvat aceste aspecte, e timpul să pregătești soluțiile de plată și de comerț electronic. Deși multe dintre sistemele de comerț electronic pot susține tranzacții internaționale, trebuie să modifici anumiți parametrii și anumite setări. Vom discuta despre acestea în lecțiile viitoare.

Chiar și cu sisteme de comerț electronic internațional, tot va trebui să gândești cu câțiva pași înainte pentru a ajunge la noii tăi clienți. De ce anume ai nevoie pentru a transporta și a livra comenzile? Dar cu returnările cum vei proceda? Relații cu clienții și suport?

Marketarea către noi clienți în piețe internaționale e un proiect incitant și îți poate extinde afacerea. Stabilirea unui plan în avans te va pregăti pentru succes.

Ești gata să explorezi potențialul unei expansiuni internaționale? În următoarele clipuri video vom detalia cum să cercetezi și să validezi care piețe străine sunt potrivite pentru produsul tău. Apoi te vom ajuta să rezolvi problema traducerii și a localizării. Vom discuta și despre infrastructura și suportul de care vei avea nevoie. În cele din urmă vom discuta despre adaptarea sistemelor tale de comerț electronic și livrare pe piețele internaționale. Rămâi aproape și îți vei pregăti afacerea pentru succes în aceste noi piețe.

Adresă URL afișată

Adresa URL care este afișată în anunț, adesea o versiune prescurtată a adresei actuale sau a adresei URL de destinație. Exemplu: „Pentru ca utilizatorii să nu vadă o adresă URL lungă, cum ar fi «http://www.blakeproduce.com/proucts/specials/italiantomatos.com», folosesc un serviciu de prescurtare a adreselor URL, precum https://goo.gl/, care mă lasă să creez o adresă URL afișată mai scurtă, mai ușor de folosit de către utilizatori în actualizările din rețelele sociale.”

Rețea socială

Comunitatea de persoane care creează și distribuie conținut. Exemplu: „Rețelele sociale ar putea fi un loc bun pentru prezentarea picturilor mele murale pentru holuri și poate pentru atragerea de noi clienți.”

Rată de conversie

Raportul dintre conversii și vizite, utilizat adesea pentru a măsura performanța digitală. Exemplu: „Nu știu de ce, dar rata de conversie pentru zugrăvirea exterioară este foarte scăzută în rândul utilizatorilor de sex masculin.”

Text alternativ

Textul folosit în codul unei pagini pentru a descrie o imagine. Dacă imaginea este deteriorată și nu poate fi încărcată de pagină, textul alternativ apare într-o casetă goală care, în mod normal, ar conține imaginea. Textul alternativ este, de asemenea, folosit de cititoarele de ecrane pentru a crește accesibilitatea față de persoanele oarbe sau cu deficiență de vedere, pentru a le prezenta conținutul imaginii. Exemplu: „Pagina principală a site-ului meu, www.produsedelamarin.com, prezintă imaginea unei grădini de fructe și legume. Am inclus următorul text alternativ în codul imaginii pentru a o descrie: «Fructe și legume proaspete culese din grădinile Produse de la Marin».”

Marketing de conținut

Crearea de conținut online, cum ar fi bloguri, videoclipuri sau reprezentări grafice pentru a atrage și a implica un anumit public.

Linkuri interne

Linkurile de la o pagină la alta în cadrul aceluiași site. Exemplu: „Persoanele care accesează site-ul pot da clic pe linkurile interne din pagina principală pentru a vedea paginile web de la secțiunea din galeria mea de fructe și legume.”

Optimizarea pentru motoarele de căutare

Practica de a aduce modificări în paginile web, la nivel de conținut, și promovarea conținutului pentru a crește vizibilitatea în rândul rezultatelor organice sau neplătite ale motoarelor de căutare. Exemplu: „Investițiile în optimizarea pentru motoarele de căutare mi-au ajutat site-ul să ajungă într-o poziție superioară în rezultatele motorului de căutare.”

Rețele sociale

Conținutul, cum ar fi textele, imaginile sau videoclipurile, creat de utilizatori și distribuit pe internet. Exemplu: „Rețelele sociale se schimbă mereu, de aceea, am angajat pe cineva care să mă ajute să creez o strategie pentru rețelele sociale.”

Conținut duplicat

Conținutul care este similar sau identic cu conținutul de pe alt site. Motoarele de căutare tind să ignore conținutul duplicat. Exemplu: „Evităm conținutul duplicat investind în conținutul original.”

Rată de clic (CTR)

Numărul de ocazii în care utilizatorii dau clic pe un articol de interes, precum o reclamă, față de numărul de ocazii în care utilizatorii sunt expuși la articolul respectiv. De exemplu, dacă anunțul dvs. a înregistrat 100 de afișări și 3 clicuri, rata de clic este de 3%. Rata de clic este un indicator esențial, care arată dacă anunțurile dvs. sunt relevante pentru persoanele care folosesc motorul de căutare: gândiți-vă că este diferența dintre numărul de persoane care intră efectiv în magazin și numărul de persoane care se opresc afară pentru a privi în vitrină. Deși nu există nicio recomandare specială, este bine să faceți mereu eforturi pentru a vă îmbunătăți rata de clic. Exemplu: „Mi-am îmbunătățit rata de clic destul de mult când am adăugat prețul în anunțul cu fotografiile de nuntă: acest lucru a determinat mult mai multe persoane să dea clic.”

Strategii axate pe motoarele de căutare

Tactici manipulatoare sau înșelătoare de optimizare pentru motoarele de căutare, care fac optimizări doar pentru motoarele de căutare, nu și pentru utilizatori. Exemplu: „Am avut mare grijă să evit tehnicile SEO axate pe motoarele de căutare, pentru că nu am vrut să afectez poziționarea site-ului meu, www.delicioaselemelelegumeorganice.com, în motoarele de căutare.”

Rentabilitatea investiției

Calculul folosit de advertiseri în încercarea de a afla dacă au campanii de marketing online profitabile. O formulă frecventă de calculare a rentabilității investiției (ROI) este următoarea: rentabilitatea investiției = (câștigul din investiție – costul investiției) / costul investiției. Exemplu: „Vânzările generate de campaniile noastre de publicitate grafică au indicat un ROI pozitiv în acest trimestru.”

Direcționare în funcție de criterii geografice

Folosiți direcționarea în funcție de criterii geografice pentru a afișa anunțuri numai pentru utilizatorii dintr-o anumită regiune geografică. Exemplu: „Am ajustat direcționarea în funcție de criterii geografice pentru a afișa anunțuri numai pentru persoanele aflate pe o rază de 50 de km față de compania noastră.”

Software de management al sumelor licitate

Program software care poate fi folosit pentru gestionarea automată a campaniei din rețeaua de căutare, adesea pe baza unor reguli prestabilite.

Valoare CTR

Numărul de ocazii în care utilizatorii dau clic pe un articol de interes, precum o reclamă, față de numărul de ocazii în care utilizatorii sunt expuși la articolul respectiv. Exemplu: „Rata mea de clic pentru anunțurile despre zugrăvirea exterioară este 2%, dar rata de clic pentru anunțurile despre vopsirea pereților interiori este mai mică de 1%.”

Anunț banner

O formă de publicitate folosită de paginile web și aplicațiile mobile, disponibilă în diverse formate (cum ar fi imagini, fișiere GIF animate și rich media). Exemplu: „Folosesc anunțurile banner pentru a atrage noi clienți pe site-ul meu.”

Afișare

Numărul de ocazii în care este afișată o reclamă; nu înseamnă neapărat că s-a dat clic pe aceasta. Exemplu: „Primesc multe afișări pentru anunțul meu cu fotografii pentru bebeluși, dar puține persoane dau clic pe el, poate că e nevoie să îl rescriu.”

Anunț

Rezultatul sponsorizat care apare în pagina cu rezultatele căutării sau SERP. De obicei, anunțurile conțin câteva rânduri de text și pot include elemente suplimentare, precum adresa fizică, recenzii și numere de telefon. Exemplu: „Anunțul «Fotografii de nuntă frumoase» îmi aduce deja o mulțime de clienți noi.”

Program spider

Un program conceput pentru a răsfoi sistematic conținutul de pe internet și pentru a culege informații despre acesta, cu scopul de a-i ajuta pe utilizatori să găsească ceea ce doresc. Exemplu: „Mi-e teamă de păianjeni, dar nu și de cei care îmi ajută site-ul să apară în motoarele de căutare.”

Pagină de destinație

Pagina pe care se poate da link dintr-o altă pagină. Exemplu: „Dacă dați clic pe linkul către «Galerie», veți vedea o pagină de destinație cu numeroase imagini cu fructe și legume.”

SEM

Forma de publicitate prin care puteți licita pentru ca reclama dvs. să se afișeze odată cu rezultatele de căutare pentru cuvintele cheie tastate de utilizatori. În acest fel, vizitatorii pot vedea companiile chiar în momentul în care caută ceea ce oferă acestea. Exemplu: „Optimizarea pentru motoarele de căutare este un proces de lungă durată, însă cu ajutorul marketingului prin intermediul motoarelor de căutare am reușit să primesc mai mult trafic pe site în timp foarte scurt.”

Adresă URL

Adresa unică a unei pagini sau a unei bucăți de conținut digital de pe internet. Exemplu: „Alex, poți accesa site-ul meu dacă tastezi adresa URL în browser.”

Termen de căutare

Cuvântul sau expresia pe care un utilizator o tastează într-un motor de căutare pentru a găsi ceea ce dorește. Exemplu: „Când utilizatorii folosesc termenul de căutare «coafor», este posibil să caute sfaturi referitoare la modul de a se coafa pe cont propriu sau un serviciu care să facă acest lucru pentru ei.”

Link de retur

Orice link prin care se ajunge la o pagină sau la un site de pe altă pagină sau de pe alt site. Exemplu: „Postările noastre pe blog sunt foarte populare și conțin multe informații utile, de aceea, avem o mulțime de linkuri de retur către acestea de la alte site-uri.”

Scor de calitate

O măsurătoare de la 1 la 10 privind gradul de relevanță a anunțurilor și paginilor dvs. de destinație pentru cuvintele cheie pentru care licitați. Un scor de calitate mai bun vă poate ajuta să obțineți poziții superioare pentru anunțurile dvs. și costuri mai mici pentru clicuri.

Conținut

Materialele digitale aflate la dispoziția utilizatorilor, prin texte, videoclipuri, fișiere audio, imagini etc. Exemplu: „Adaug mai mult conținut în imagini și videoclipuri pe site-ul meu, de aceea, va fi mai interesant.”

Rețea publicitară

Platforma care conectează advertiserii cu editorii care doresc să-și găzduiască anunțurile. Advertiserul plătește rețeaua de fiecare dată când are loc un eveniment convenit, cum ar fi o afișare a anunțului, un clic sau o vânzare. În continuare, rețeaua împarte cu editorul venitul generat de advertiser, după ce a scăzut taxele pentru rețea. Exemplu: „Am ales o rețea publicitară pentru campaniile noastre în Rețeaua de display pentru a putea difuza anunțurile rapid într-o gamă largă de site-uri.”

Marketing prin e-mail

Procedura utilizării mesajelor de e-mail pentru a trimite informații și a promova produse și servicii.

Suma CPC maximă

­Costul pe clic (CPC) maxim sau suma licitată este cea mai mare sumă pe care sunteți dispus să o plătiți pentru 1 clic pe anunț. Nu veți fi neapărat taxat cu întreaga valoare a sumei CPC maxime. De exemplu, dacă suma CPC maximă este de 1,25 RON, este posibil să plătiți doar 1,04 RON pentru clic, în funcție de factorii competitivi. Cu toate acestea, creșterea sumei licitate poate spori posibilitatea ca anunțul să ocupe o poziție superioară în pagina cu rezultatele motorului de căutare. Exemplu: „Voi licita suma de 2,25 RON, dar aceasta este suma CPC maximă pe care o pot oferi, nu sunt făcut din bani!”

Motor de căutare

Un instrument care indexează și returnează conținutul digital relevant ca răspuns la cuvintele cheie ale utilizatorilor. Printre motoarele de căutare pe internet populare se numără Google, Bing, Yahoo, DuckDuckGo, Baidu, Yandex și multe altele. Exemplu: „Folosesc motoarele de căutare pentru a căuta tendințe în decorațiunile pentru casă.”

Localizator uniform de resurse

Adresa unică a unei pagini sau a unei bucăți de conținut digital de pe internet. Exemplu: „Alex, poți accesa site-ul meu dacă tastezi adresa URL în browser.”

Sitemap

Lista paginilor web de pe site-ul dvs. care ajută motoarele de căutare să înțeleagă site-ul. Exemplu: „Prin adăugarea unui sitemap am ajutat motoarele de căutare să înțeleagă paginile de pe site-ul www.produsedelamarin.com.”

Browser

Un program de computer folosit pentru a naviga pe internet de pe computere, tablete și smartphone-uri. Prin exemple se numără Chrome, Firefox, Internet Explorer și Safari. Exemplu: „Nu știu sigur de ce site-ul meu arată diferit în funcție de browserul folosit de o persoană.”

Realitate virtuală

Simularea generată pe computer a unui mediu tridimensional cu care puteți interacționa prin intermediul unor echipamente precum căștile, senzorii sau joystickurile.

Rentabilitatea investiției

Calculul folosit de advertiseri în încercarea de a afla dacă au campanii de marketing online profitabile. O formulă frecventă de calculare a rentabilității investiției (ROI) este următoarea: rentabilitatea investiției = (câștigul din investiție – costul investiției) / costul investiției. Exemplu: „Vânzările generate de campaniile noastre de publicitate grafică au indicat un ROI pozitiv în acest trimestru.”

Cuvânt cheie

Termenul specific pe care folosit de utilizator în procesul de căutare, înainte de a ajunge la site-ul dvs. Exemplu: „Cuvintele cheie «excursie romantică de lux» au rezultate excelente pentru site-ul meu.”

Spam web

Tehnicile prin care se încearcă ajungerea în partea superioară a rezultatelor de căutare, cum ar fi cuvintele cheie care se repetă, plătirea altor site-uri pentru a se conecta la site-ul dvs. sau plasarea de text invizibil pe ecran. Toate acestea sunt considerate forme incorecte, deoarece site-urile cu adevărat relevante nu sunt vizibile între rezultate. Exemplu: „Am primit oferte prin e-mail pentru a apărea pe prima poziție în rezultatele de căutare Google, dar le-am refuzat, deoarece tehnicile folosite sunt spam.”

Afișări organice

Rezultatele dintr-un motor de căutare, care nu sunt reclame plătite. Exemplu: „Cu cât poziția pe care o ocupă site-ul meu în afișările naturale ale motorului de căutare este mai sus, cu atât mai mult trafic voi înregistra pe site.”

Google Analytics

Analizarea datelor generate de activitatea utilizatorilor pe site-uri sau în aplicațiile mobile, cu scopul de a descoperi moduri de îmbunătățire a site-urilor și a campaniilor de marketing. Exemplu: „Folosesc un instrument de analiză web pentru a afla cum pot îmbunătăți anumite pagini web, astfel încât să sporesc implicarea clienților pe site-ul meu.”

Aplicație

Un program conceput să se execute pe smartphone-uri, tablete și alte dispozitive mobile. Exemplu: „Casa mea trebuie vopsită, așa că am folosit o aplicație locală pentru a găsi o companie bună în zona mea.”

Obiectiv

Acțiunea pe care doriți să o efectueze utilizatorii. Printre exemple se numără achizițiile prin comerțul electronic, trimiterea formularelor, apelurile telefonice și vizionările videoclipurilor. Exemplu: „Obiectivul meu principal este ca oamenii să programeze o consultație pe site-ul meu, dar înregistrarea pentru buletinul meu informativ prin e-mail ar fi considerată tot o conversie.”

Pagină principală

Pagina introductivă sau „principală” a unui site. Exemplu: „Pe pagina mea principală, utilizatorii pot vedea casele cel mai frumos zugrăvite.”

Index

Un catalog de pagini web și conținut digital, care poate fi răsfoit, folosit de un motor de căutare pentru a oferi rezultate relevante. Exemplu: „Înainte ca site-ul meu să apară în indexul motorului de căutare, oamenii nu îl găseau atunci când căutau picturi murale pentru hol.”

Crawler

Un program conceput pentru a răsfoi sistematic conținutul de pe internet și pentru a culege informații despre acesta, cu scopul de a-i ajuta pe utilizatori să găsească ceea ce doresc. Exemplu: „Mi-e teamă de păianjeni, dar nu și de cei care îmi ajută site-ul să apară în motoarele de căutare.”

Conținut generat de utilizatori

Conținutul creat de utilizatorii unei platforme online, cum ar fi videoclipuri, comentarii sau postări. Exemplu: „Majoritatea rețelelor sociale se bazează pe conținutul generat de utilizatori pentru postări și trimiteri.”

Spam

Tehnicile prin care se încearcă ajungerea în partea superioară a rezultatelor de căutare, cum ar fi cuvintele cheie care se repetă, plătirea altor site-uri pentru a se conecta la site-ul dvs. sau plasarea de text invizibil pe ecran. Toate acestea sunt considerate forme incorecte, deoarece site-urile cu adevărat relevante nu sunt vizibile între rezultate. Exemplu: „Am primit oferte prin e-mail pentru a apărea pe prima poziție în rezultatele de căutare Google, dar le-am refuzat, deoarece tehnicile folosite sunt spam.”

Achiziție de trafic

Procesul de atragere a vizitatorilor, adesea denumit trafic pe site-uri, pe aplicațiile mobile și pe alte bunuri digitale. Exemplu: „Strategia mea de achiziționare se concentrează pe direcționarea persoanelor care au cumpărat recent case vechi.”

Punctajul general al anunțului

„Scorul” total obținut de un anunț, care determină dacă acesta poate să apară într-o pagină cu rezultate de căutare (SERP). Un punctaj mai ridicat duce la ocuparea unor poziții superioare în SERP. Formula pentru calcularea punctajului diferă puțin de la un motor de căutare la altul, însă, în general, este următoarea: CPC max. x Scorul de calitate. De exemplu, un anunț cu o sumă CPC maximă de 2 RON și cu un scor de relevanță de 6/10 va avea un punctaj de 12. Dacă acesta este cel mai mare punctaj, atunci anunțul respectiv va câștiga prima poziție în SERP. Exemplu: „Creșterea relevanței reclamelor mele și mărirea sumei licitate m-au ajutat să îmbunătățesc punctajul general al anunțului.”

Instrumente de analiză web

Analizarea datelor generate de activitatea utilizatorilor pe site-uri sau în aplicațiile mobile, cu scopul de a descoperi moduri de îmbunătățire a site-urilor și a campaniilor de marketing. Exemplu: „Folosesc un instrument de analiză web pentru a afla cum pot îmbunătăți anumite pagini web, astfel încât să sporesc implicarea clienților pe site-ul meu.”

Poziția medie a anunțului

Poziția anunțului dvs. în pagina cu rezultatele căutării (SERP). De obicei, motoarele de căutare numesc cea mai înaltă poziție drept „Poziția 1”. Dacă anunțul dvs. apare jumătate din timp în poziția 1 și jumătate din timp în poziția 2, poziția medie va fi 1,5. Exemplu: „Poziția medie a anunțului meu pentru fotografiile cu animale de companie a crescut de la 7 la 3; mă bucur foarte mult!”

Blog

Un site actualizat periodic cu articole scrise de o persoană sau de o companie, de regulă, în stil familiar și axate pe un anumit subiect.

Afișări

Numărul de ocazii în care este afișată o reclamă. Exemplu: „Noua mea campanie de marketing pentru gustări făcute în casă pentru câini a înregistrat mii de afișări, dar nu știu dacă am efectuat vreo vânzare.”

Comerț electronic

Vânzarea de produse și servicii online.

Cost pe clic (CPC) real

Suma reală pe care o companie o plătește către motorul de căutare atunci când s-a dat clic pe anunțul său. Companiile stabilesc o sumă CPC maximă care acționează ca un „plafon”: nu li se poate percepe o sumă mai mare decât cifra respectivă. Cu toate acestea, în funcție de numărul și relevanța celorlalte anunțuri care participă la licitație, suma reală plătită poate să difere. Formula pentru calcularea costului pe clic poate să varieze puțin de la un motor de căutare la altul, dar, în general, este următoarea: (punctajul general al anunțului de depășit ÷ scorul de relevanță) + 0,01 RON. Să luăm un exemplu. Concurentul dvs., Nunțile Mariei, are al doilea punctaj general al anunțului (adică punctajul care trebuie depășit în această formulă). Punctajul său este de 12. Acum trebuie să îl împărțim la scorul dvs. de relevanță. Să presupunem că aveți un scor de 9 din 10. Prin urmare, costul pe clic real va fi (1 2/9) + 0,01 RON sau 1,34 RON. Exemplu: „Sunt dispus să licitez suma de 1,75 RON pentru fotografiile mele de nuntă, însă, din fericire, suma CPC reală este doar 1.60 RON.”

Sesiune

Grupul de interacțiuni care au loc pe site într-un anumit interval de timp. De exemplu, o singură sesiune poate conține mai multe vizualizări de pagină și tranzacții de comerț electronic. Exemplu: „Site-ul meu a avut 2.000 de vizite luna trecută, dar ceea ce mă interesează cu adevărat este dacă vizitele respective au generat vânzări.”

PPC

Sistemul de publicitate în care advertiserii plătesc utilizatorii ca să dea clic pe reclamele lor. Exemplu: „Voi folosi reclamele cu plată pe clic pentru a-mi promova noile finisaje false.”

Conversie

Acțiunea pe care doriți să o efectueze utilizatorii. Printre exemple se numără achizițiile prin comerțul electronic, trimiterea formularelor, apelurile telefonice și vizionările videoclipurilor. Exemplu: „Obiectivul meu principal este ca oamenii să programeze o consultație pe site-ul meu, dar înregistrarea pentru buletinul meu informativ prin e-mail ar fi considerată tot o conversie.”

Bot

Un program conceput pentru a răsfoi conținutul de pe internet și pentru a culege informații despre acesta, cu scopul de a-i ajuta pe utilizatori să găsească ceea ce doresc. Exemplu: „Când mi-am lansat site-ul, m-am asigurat că paginile mele erau vizibile pentru programele bot ale motoarelor de căutare, pentru ca să-mi poată indexa paginile.”

Metadescriere

Descrierea unei pagini web incluse într-un cod al paginii. Poate fi folosită și ca parte a descrierii în pagina cu rezultatele motoarelor de căutare. Exemplu: „Scriu o descriere meta pentru fiecare pagină de pe site-ul meu, pentru cazul în care motorul de căutare afișează pagina în rezultatele căutării.”

Vizită

Grupul de interacțiuni care au loc pe site într-un anumit interval de timp. De exemplu, o singură sesiune poate conține mai multe vizualizări de pagină și tranzacții de comerț electronic. Exemplu: „Site-ul meu a avut 2.000 de vizite luna trecută, dar ceea ce mă interesează cu adevărat este dacă vizitele respective au generat vânzări.”

Element titlu ­

Titlul unei pagini web precizat în codul HTML al unei pagini. Adesea, este utilizat ca titlu de pagină în pagina cu rezultatele motorului de căutare. Exemplu: „Sunt foarte atent la titlul paginilor mele web, pentru a ajuta motoarele de căutare să înțeleagă despre ce este vorba în paginile respective.”

Reclamă

Rezultatul sponsorizat care apare în pagina cu rezultatele căutării sau SERP. De obicei, anunțurile conțin câteva rânduri de text și pot include elemente suplimentare, precum adresa fizică, recenzii și numere de telefon. Exemplu: „Anunțul «Fotografii de nuntă frumoase» îmi aduce deja o mulțime de clienți noi.”

Strategii axate pe public

Tacticile care optimizează paginile web pentru utilizatori, nu pentru motoarele de căutare. Exemplu: „Folosesc doar strategii axate pe public pentru a ajuta motoarele de căutare să găsească site-ul meu www.produsedelamarin.com.”

HTML

Limbaj de markup hypertext. Limba folosită de dezvoltatorii web pentru a crea site-uri. Exemplu: „Site-ul meu a fost scris în HTML.”

Link

Textul sau imaginea care furnizează un link de la o pagină web la alta sau de la un site la altul. Exemplu: „După ce un important blog de decorațiuni interioare a trimis la site-ul meu, am avut mult mai mulți vizitatori.”

Valoarea sumei licitate

­Costul pe clic (CPC) maxim sau suma licitată este cea mai mare sumă pe care sunteți dispus să o plătiți pentru 1 clic pe anunț. Nu veți fi neapărat taxat cu întreaga valoare a sumei CPC maxime. De exemplu, dacă suma CPC maximă este de 1,25 RON, este posibil să plătiți doar 1,04 RON pentru clic, în funcție de factorii competitivi. Cu toate acestea, creșterea sumei licitate poate spori posibilitatea ca anunțul să ocupe o poziție superioară în pagina cu rezultatele motorului de căutare. Exemplu: „Voi licita suma de 2,25 RON, dar aceasta este suma CPC maximă pe care o pot oferi, nu sunt făcut din bani!”

Algoritm

Setul de reguli utilizat de computere pentru rezolvarea problemelor. Motoarele de căutare folosesc algoritmi pentru a stabili poziționarea unei pagini pentru un anumit termen de căutare. Exemplu: „Sper ca algoritmii motorului de căutare să creeze o corespondență între paginile mele web și publicul pe care îl vizez.”

Pagină cu rezultate din motorul de căutare

Lista de rezultate care apare într-un motor de căutare ca răspuns la termenul de căutare introdus de utilizator. Exemplu: „După ce am căutat «cumpărare vopsea luciu mare vrac», am observat că pagina cu rezultatele motorului de căutare (SERP) includea atât afișările naturale, cât și afișările plătite.”

Cost pe clic

Suma de bani necesară pentru a produce un singur clic pe o reclamă digitală. Exemplu: „Prețurile pentru costul pe clic par mai mari în weekend, de aceea, rulez campaniile numai în cursul săptămânii.”

Cost pe conversie

Numit adesea cost-pe-achiziție (CPA), acest raport măsoară cât de mulți bani cheltuiți pentru publicitate față de numărul de conversii înregistrat de anunțuri. De exemplu, în cazul în care cheltuiți 100 RON și înregistrați 4 conversii, costul pe conversie este de 25 RON. Costul pe conversie ar trebui să fie mai mic decât valoarea unei conversii. De exemplu, dacă o conversie valorează doar 20 RON, costul pe conversie de 25 RON nu este profitabil. Exemplu: „Costul meu pe conversie era prea mare, astfel că am început să cheltuiesc mai puțin pe publicitatea online și am examinat modul în care îmi puteam îmbunătăți anunțurile în campaniile următoare.”

Sitemap XMP

Lista paginilor web de pe site-ul dvs. care ajută motoarele de căutare să înțeleagă site-ul. Exemplu: „Prin adăugarea unui sitemap am ajutat motoarele de căutare să înțeleagă paginile de pe site-ul www.produsedelamarin.com.”

Rată de clic

Numărul de ocazii în care utilizatorii dau clic pe un articol de interes, precum o reclamă, față de numărul de ocazii în care utilizatorii sunt expuși la articolul respectiv. Exemplu: „Rata mea de clic pentru anunțurile despre zugrăvirea exterioară este 2%, dar rata de clic pentru anunțurile despre vopsirea pereților interiori este mai mică de 1%.”

Vizitator unic

Un singur vizitator pe un site într-o anumită perioadă de timp. Exemplu: „Oricâte vizite ar face Ion pe site-ul meu, va fi contorizat ca un singur vizitator unic.”

Vlog

Versiunea video a unui blog, în care actualizările sunt noile videoclipuri în locul postărilor.

Marketingul prin intermediul motoarelor de căutare

Forma de publicitate prin care puteți licita pentru ca reclama dvs. să se afișeze odată cu rezultatele de căutare pentru cuvintele cheie tastate de utilizatori. În acest fel, vizitatorii pot vedea companiile chiar în momentul în care caută ceea ce oferă acestea. Exemplu: „Optimizarea pentru motoarele de căutare este un proces de lungă durată, însă cu ajutorul marketingului prin intermediul motoarelor de căutare am reușit să primesc mai mult trafic pe site în timp foarte scurt.”

Interogare

Cuvântul sau expresia pe care un utilizator o tastează într-un motor de căutare pentru a găsi ceea ce dorește. Exemplu: „Când utilizatorii folosesc termenul de căutare «coafor», este posibil să caute sfaturi referitoare la modul de a se coafa pe cont propriu sau un serviciu care să facă acest lucru pentru ei.”

Avatar

O imagine folosită pentru a reprezenta o persoană, o companie sau o organizație în rețelele sociale. Exemplu: „Când dau clic pe avatarul meu, revin la profilul meu.”

SEO (Optimizarea pentru motoarele de căutare)

Practica de a aduce modificări în paginile web, la nivel de conținut, și promovarea conținutului pentru a crește vizibilitatea în rândul rezultatelor organice sau neplătite ale motoarelor de căutare. Exemplu: „Investițiile în optimizarea pentru motoarele de căutare mi-au ajutat site-ul să ajungă într-o poziție superioară în rezultatele motorului de căutare.”

Optimizarea conversiilor

Procesul de îmbunătățire a strategiei digitale pentru a crește procentul de vizitatori care îndeplinesc obiectivele dvs. Exemplu: „După ce adaug o nouă gamă de finisaje false pe site, voi începe să mă concentrez pe optimizarea conversiilor.”

Text ancoră

Partea vizibilă, pe care se poate da clic, din linkul de pe o pagină web. Exemplu: „Dacă dați clic pe linkul al cărui text ancoră afișează mesajul «Galerie foto de produse organice», veți fi direcționat către pagina cu mai multe fotografii cu fructele și legumele noastre.”

Poziționare

Poziția unei afișări în pagina cu rezultatele motorului de căutare. Exemplu: „Cu multe eforturi, sper să aduc site-ul meu pe poziția nr. 1 în motoarele de căutare.”

SERP

Lista de rezultate care apare într-un motor de căutare ca răspuns la termenul de căutare introdus de utilizator. Exemplu: „După ce am căutat «cumpărare vopsea luciu mare vrac», am observat că pagina cu rezultatele motorului de căutare (SERP) includea atât afișările naturale, cât și afișările plătite.”

Plata pe clic

Sistemul de publicitate în care advertiserii plătesc utilizatorii ca să dea clic pe reclamele lor. Exemplu: „Voi folosi reclamele cu plată pe clic pentru a-mi promova noile finisaje false.”

Chatbot

Un program de computer care simulează conversația între persoane, adesea pe internet. Exemplu: „Am creat un program chatbot pentru a răspunde la întrebările obișnuite ale clienților și pentru a ajuta serviciul de asistență pentru clienți.”

Extensii la anunțuri

Informațiile suplimentare opționale care pot fi afișate sub un anunț afișat în rețeaua de căutare. Exemplu: „Am adăugat extensii la anunțuri prin sitelinkuri în anunțurile noastre, oferindu-le clienților opțiunile suplimentare de a naviga pe site-ul nostru.”

Cuvinte cheie meta

O mică listă de câteva cuvinte care descriu pe scurt conținutul unei pagini. Nu sunt folosite de motoarele de căutare. Exemplu: „Nu îmi fac griji în legătură cu includerea de cuvinte cheie meta în paginile mele web, deoarece motoarele de căutare nu folosesc aceste informații.”

Crearea de linkuri

Procesul de încurajare a creării de linkuri de înaltă calitate și relevante către un site, prin crearea de conținut unic, relevant, care poate deveni popular în mod natural în comunitatea de pe internet. Exemplu: „Deoarece conținutul nostru este relevant și captivant, există mai multe șanse ca alte site-uri să se conecteze la paginile noastre, ajutându-ne să ne îmbunătățim poziția în motoarele de căutare, datorită eforturilor de creare de linkuri.”

Afișări plătite

Reclamele care apar în paginile cu rezultate ale motoarelor de căutare. Exemplu: „Mă gândesc la posibilitatea de a plăti pentru ca site-ul meu să apară în afișările plătite, pentru a atrage mai mulți clienți pe site.”

Computer

Un computer i­mobil. Exemplu: „Prefer să folosesc un computer desktop acasă, dar când călătoresc, îmi folosesc laptopul.”

Clic

Când o persoană accesează site-ul prin intermediul unui anunț. Pentru majoritatea campaniilor SEM, plătiți doar când vizitatorul dă clic pe anunț. Exemplu: „Anunțul meu «Fotografii cățeluși drăguți» primește un număr de clicuri considerabil mai mare decât anunțul «Fotografii pisicuțe drăguțe».”

Redirecționare

Redirecționarea automată către o altă adresă URL decât cea introdusă de utilizator. Exemplu: „Am implementat redirecționările atunci când am mutat site-ul într-un alt domeniu.”

Afișări naturale

Rezultatele dintr-un motor de căutare, care nu sunt reclame plătite. Exemplu: „Cu cât poziția pe care o ocupă site-ul meu în afișările naturale ale motorului de căutare este mai sus, cu atât mai mult trafic voi înregistra pe site.”

{[ ((lesson.showTranscript) ? 'Ascunde' : 'Vezi transcrierea') ]}

Noțiuni cheie

Marketingul digital îți oferă acces ușor și rapid la o piață globală, iar asta face ca extinderea afacerii în alte țări să fie o posibilitate atractivă. Înainte de a intra în detalii, e bine să evaluezi dacă firma ta este pregătită. În acest videoclip vom discuta:

  • cum să evaluezi piețele internaționale pentru produsul tău;
  • aspectele practice și culturale ale extinderii la nivel internațional.